promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2200 éve nem merik kinyitni a rejtélyes sírt, még a régészek is rettegnek a következményektől
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az első kínai császár nyugalmát senki sem zavarhatja meg.

1974-ben kútásás közben olyan felfedezést tettek Kínában, hogy az rögtön mindent megváltoztatott. A parasztok találtak pár ősi agyagkatonát, majd mikor elkezdődtek a komoly munkálatok, a régészek szinte teljesen ledöbbentek, ugyanis nem mást sikerült meglelni, mint az első kínai császár, Csin Si Huang-ti végső nyughelyét – amit nagyjából 8000 ilyen agyagkatona őrzött, nehogy bármi baja essen az uralkodónak a túlvilágon.

A hatalmas agyaghadseregről a világon szinte mindenki tud, valóban egészen elképesztő felfedezésről van szó. Viszont azt csak kevesen tudják, hogy amikor megtalálták őket, akkor még színesek voltak, de a feltárás miatt megváltozott a környezetük, ennek hatására pedig elkezdett leválni róluk a festék – ezért néznek ki most ilyen „egyszerűen”, ahogy a legtöbben ismerik őket.

A nagyjából 2200 éve elhunyt Csin Si Huang-ti sírkamráját viszont még mindig nem tárták fel a régészek, és erre nagyon jó okuk van.

Egyesek szerint a szakemberek rettegnek a császár átkától, de ez nem így van. Az tényleg igaz, hogy félelem van bennük, de egyáltalán nem saját magukat féltik, hanem Csin Si Huang-ti maradványait, ugyanis abból kiindulva, hogy az agyaghadsereggel így elbánt a feltárás, könnyen elképzelhető, hogy hasonló, vagy még rosszabb sorsa jutna az uralkodó teste, ha bárki is megzavarná a nyugalmát.

A régészek persze nem zárják ki annak az esélyét, hogy egyszer felnyitják Csin Si Huang-ti sírkamráját, de előbb megvárják, hogy fejlettebb legyen a technológia, hátha a későbbiekben már lesz olyan eszközük, amivel biztosítani tudják, hogy ne szenvedjenek kárt az ilyen értékes, kiemelt történelmi jelentőséggel bíró leletek.

Akit érdekel, az itt megnézhet egy izgalmas és terjedelmes dokumentumfilmet az agyaghadseregről:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás