promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Teljesen nitritmentes felvágott air fryerben: soha többé nem fogsz bolti sonkát venni, ha ezt kipróbálod

Teljesen nitritmentes felvágott air fryerben: soha többé nem fogsz bolti sonkát venni, ha ezt kipróbálod

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Egyszerűbb megsütni, mint levenni a bolt polcáról és garatáltan nitritmentes. 

Az utóbbi időben hatalmas hangsúlyt kap az egészséges táplálkozás, amelynek egyik alapja az, hogy igyekezzünk adalékmentes dolgokat az asztalra tenni. Az utóbbi időben irányult a figyelem a nitrit felé, mellyel a felvágottakat tartósítják és amelyek nagy mennyiségű ,hosszú időn át történő fogyasztása élettanilag nem túl kedvező. Soka azt gondolják, hogy nehéz és macerás otthon házi felvágottat készíteni, most azonban mutatunk nektek egy air fryerben készülő sült sonka receptet, ami garantáltan jobban ízlik majd, mint a bolti, ráadásul az utolsó összetevőig tisztában leszel azzal, hogy mi van benne.

Mi szól még mellette? Ár érték arányban jóval kedvezőbb, mint az előrecsomagolt társai, tehát spórolsz is vele, valamint kevés hozzávalót tartalmaz, nem készül sokáig és a takarítás is gyerekjátél utána.

Lássuk a hozzávalókat a nitritmentes házi sült sonkához:

Teljesen átsütött csont nélküli sonka: Ez a recept egy 3 kilós sonkára vonatkozik. Nagyobb sonka esetén az elkészítési időt módosítani kell. Ügyelj arra, hogy olyan csont nélküli, előfőzött sonkát használj, amelyen még nincs máz.

Olvasztott vajat, vagy bármilyen más étolaj (olívaolaj, avokádóolaj stb.)

Barna cukor, amely kiváltható kókuszcukorral is

Méz

Dijoni mustár

Fokhagymapor

Paprika

Melegítsd elő a légkeveréses sütőt 320 fokra.

Alufóliával tekerd be teljesen a sonkát, ügyelve arra, hogy a hajtás a tetején legyen. Ha szeretnéd, hogy a fólia ne érjen a húshoz, akkor a fólia és a hús közé tehetsz egy réteg sütőpapírt is.

Helyezd a sonkát az air fryer kosarába, és süsd 20 percig.

Amíg a sonka sül, egy kis serpenyőben közepesen alacsony hőfokon olvaszd fel a vajat. Add hozzá a többi hozzávalót és addig keverd, amíg a keverék elkezd bugyogni, ezután vedd le a tűzről.

Nyisd fel a fóliát, és kend be a sonkát a máz háromnegyedével.

Zárd vissza a fóliát, és süsd a sonkát a légsütőben további 20 percig.

Ismét, immár végleg nyisd szét a fóliát, és kend meg a maradék mázzal. Süsd a sütőbe fedetlenül még 10 percig, amíg a sonka megbarnul és karamellizálódik, és a sonka eléri a 140-

145 fokos belső hőmérsékletet, melyet egy húshőmérővel tudsz ellenőrizni.
Pihentesd 10 percig, majd tálald.

Légmentesen záródó edényben 4-5 napig tárolható a hűtőszekrényben.

Természetesen mi is elkészíthetjük otthon a főtt sonkát, amelyet aztán megsütünk, ebben az esetben azért egy jóval hosszabb procedúrával kell számolni. A receptet megnézheted videós formátumban is, ide kattintva: