promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert tartogathatunk otthon: közkedvelt a konyhában, de mérgező lehet
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon vigyázz, ha van ilyen hozzávaló a konyhádban. 

Időről időre előfordul, hogy valamilyen ételt hívnak vissza a boltok polcairól. Így volt ez például tavaly is, amikor egy olyan fűszert kellett eltávolítania a hatóságoknak, amely szinte minden konyhában megtalálható. A kurkumában akkor klórpirifoszt, vagyis nem engedélyezett növényvédőszer-ot találtak, aminek használati engedélyét már évekkel ezelőtt sem hosszabbította meg az Európai Bizottság. De karácsony előtt is figyelmeztetés érte az embereket, ugyanis volt olyan szaloncukor, amelyet visszahívtak. Akkor pedig az a hiba állt fenn, hogy a nyírfacukros készítmény megvétele után nem olyan ízt érezhettek a vevők, amelyet kellett volna. 

Most újabb hír érkezett az egyik kedvelt hozzávalónkról, vagyis az olívaolajról. Sokan szeretik, a megszokott napraforgóolaj helyett is azt használják egy-egy fogás elkészítésekor. De érdemes vigyázni vele, nem mindegyik olyan jó, mint amilyennek hisszük. Például ez a fogás sem tud elkészülni olívaolaj nélkül.

141 extraszűz olívaolajat vizsgáltak meg ugyanis a szakértők, jó párról pedig kiderült, hogy egyáltalán nem alkalmas emberi fogyasztásra. 

A vizsgált termékek 42 százalékánál hamisítást vagy címkézési szabálytalanságot állapítottak meg. Egészen pontosan 6 terméknél mondták ki azt, hogy bizony emberi fogyasztásra alkalmatlan vagy olyan összetevők vannak benne, amelyek veszélyesek és alkalmatlanok. 

A stuttgarti Vegyi és Állategészségügyi Hivatal friss tanulmánya továbbá arról szól, hogy a problémás termékek többségénél, amely 78%-ot jelent, a címkén nem szerepeltek olyan alapvető információk, mint a tápértékadatok. A szabálytalan minták 19%-a pedig nem is nevezhető extraszűz olívaolajnak, mert nem felel meg a jogszabályokban meghatározott minőségi követelményeknek -írja az agroinform.hu.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás