promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem sok jóra számíthatnak a nyugdíjasok a jövőben, elkeserítő hírek érkeztek a nyugdíjkiegészítésekről
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A jövő nyugdíjasai nem sok jóra számítanak egy friss felmérés szerint.​

A nyugdíjasok számára nem is olyan régen nagyon fontos hírek érkeztek a következő évek szempontjából. Ami a 2024-es évet illeti, 2023 után nem javul, de talán nem is romlik tovább a nyugdíjasok helyzete 2024-ben, Erről Simonovits András közgazdász beszélt nemrégiben.

A szakértő arra emlékeztetett, hogy 2023 januárjában 15 százalékkal emelte a kormány a nyugdíjakat, amit az éves tervezett inflációhoz mértek, ám az első 6 hónap nyugdíjas inflációjának átlaga nem ennyi, hanem 25,1 százalék volt.

Az idei évről pedig egyelőre azt lehet tudni, hogy az inflációs előrejelzések mértékéhez igazodva 2023-hoz hasonlóan januártól 6 százalékkal magasabb nyugdíjat kapnak az idősek. Ezzel pedig az átlagnyugdíj 230.528, a medián nyugdíj tehát az az összeg, amennyinél az érintettek fele kevesebbet, fele pedig többet kap egészen pontosan 204 157 forint lesz.

A nyugdíjkiegészítések kapcsán ugyanakkor van egy rossz hírünk, a jövő nyugdíjasai ugyanis mint most kiderült a szükségeshez képest akár 3–4-szer magasabbra, azaz több tízezer forinttal nagyobbra tippelik a magyarok azt a havonta megtakarítandó összeget, amely ahhoz kell, hogy érdemben ki tudják egészíteni majdani öregségi nyugdíjukat. 

Mint az ugyanis az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás adatainak összevetéséből kiderült, a magyar emberek, a jövő nyugdíjasai a valójában szükségesnél akár több tízezer forinttal nagyobb havi nyugdíjpénztári befizetést tartanak szükségesnek ahhoz, hogy idős korukban 50, 100 vagy 200 ezer forint nyugdíjkiegészítésben részesülhessenek.

Az üzletem.hu által bemutatott közvélemény-kutatásból kiderült az is, hogy a huszonéves férfiak átlagosan közel 25 ezer forint, a nők pedig több mint 29 ezer forint havi pénztári befizetést tartanak szükségesnek ahhoz, hogy öregségi nyugdíjukat 50 ezer forinttal tudják majd kiegészíteni. Ezeket a válaszokat összevetve a modellszámításokkal az derül ki, hogy a nők három és félszer, a férfiak pedig négy és félszer becslik túl a szükséges befizetést, hiszen – 25 éves korban elkezdve a takarékoskodást – elegendő volna csupán 8300, illetve 5600 forintot öngondoskodásra szánniuk havonta.

A havi 100 ezer forintos nyugdíjkiegészítéshez szükséges önkéntes pénztári befizetés vélt nagyságára vonatkozó kérdésnél is hasonló eltérések voltak tapasztalhatók. A huszonéves férfiak és nők egyaránt a valóban szükséges megtakarítás mintegy négyszeresére tippeltek, vagyis az előbbi csoport szerint 42 ezer, az utóbbi szerint pedig 65,5 ezer forintot kell félretenni minden hónapban a plusz százezres öregségi ellátáshoz.

A kutatás során arra is rákérdeztek, hogy a válaszadók szerint mennyit kellene félretenniük a 200 ezer forintos nyugdíjkiegészítéshez. A huszonéves férfiak szerint átlagosan 76,5 ezer forintot, a nők szerint pedig közel 103 ezer forintot szükséges befizetni havonta – ehhez képest a valóságban harmadekkora összeg is elegendő, azaz itt is több tízezer forinttal lőttek túl a válaszadók.

A kilátások tehát a friss felmérés szerint egyáltalán nem pozitívak, sőt a jövő nyugdíjasai inkább arra gondolnak, hogy valószínűleg nem tudnak majd megélni az alapjuttatásokból.

A nyugdíjasok helyzetéről nemrégiben az ATV Start című műsorban is beszéltek szakártők:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás