promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Korábban laktanyaként üzemelt a helyszín, ahol Szoboszlai Dominik eljegyezte a barátnőjét, több mint 200 éves történelme van

Korábban laktanyaként üzemelt a helyszín, ahol Szoboszlai Dominik eljegyezte a barátnőjét, több mint 200 éves történelme van

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Celeb & Bulvár
Kategória fejléc

Világszinten ismert a helyszín, fontos a magyar történelemben.

Tegnap óriási örömhír érte a futball magyar (és külföldi) rajongóit: a Liverpool sztárjátékosa és a magyar válogatott csapatkapitánya Szoboszlai Dominik eljegyezte szerelmét, Buzsik Borkát, aki igent mondott a futballistának. A helyszín választás is igen különleges volt, amiről még külföldi Wikipedia oldal is van, hiába magyar az épület. Így írnak a meseszépépületről, amit a legtöbben csak kívülről csodálhatnak meg:

A Gresham-palota egy épület Budapesten, Magyarországon; a szecessziós építészet egyik példája. Az 1906-ban iroda- és lakóházként elkészült épület ma a Four Seasons Hotel Budapest Gresham Palace, a Four Seasons Hotels által üzemeltetett luxusszálloda. A Duna mentén, a Széchenyi tér és a Széchenyi Lánchíd keleti végpontja mellett található.

Itt látható Szoboszlai Dominik és Buzsik Borka eljegyzés utáni boldog, közös fotója:

Mit kell tudni a világszinten ismert Grashem-palotáról?

A helyén egykor a Nákó-ház állt, egy 1827-ben épült neoklasszicista palota. Az ingatlant 1880-ban a londoni székhelyű Gresham Life Assurance Company vásárolta meg, abban az időben, amikor Nagy-Britanniában a biztosítótársaságok számára tilos volt pénzt részvényekbe fektetni, de a bérleti díjbevétel elfogadható és legális befektetésnek számított. A társaság később elhatározta, hogy külföldi főhadiszállását építi a telken, és úgy döntött, hogy grandiózusabb helyszínre van szükségük. Megbízták Quittner Zsigmond és Vágó József helyi építészeket, hogy tervezzék meg az új épületet, és 1904-ben megkezdték a Gresham-palota építését, amely 1906-ban készült el, és 1907-ben nyitották meg. 1907-ben a 16. századi angol pénzemberről, Sir Thomas Greshamről, a londoni Királyi Tőzsde alapítójáról nevezték el.

A palota eredetileg irodaházként és a Gresham vállalat vezető munkatársainak lakóhelyéül szolgált. A II. világháborút követő megszállás idején a Vörös Hadsereg laktanyaként használta az épületet. Végül elkorcsosult, és a Magyar Népköztársaság idején lakóházként használták. A kommunista rendszer megszűnése után, 1990-ben a nemzeti kormány a palotát Budapest városának ajándékozta.

Az Oberoi Hotels 1991-ben megállapodást kötött az épületben egy szálloda üzemeltetésére, de az épület lakóival folytatott jogi csatározások miatt az Oberoi 1995-ben kiszállt. 1998-ban a Gresco Investments Ltd. megvásárolta az épületet, és megkapta a Budapesti Örökségvédelmi Bizottság jóváhagyását, hogy az eredeti szecessziós építészet megtartása mellett luxusszállodává építse át. 1998-ban a Gresco 85 millió dollárt gyűjtött össze a felújításhoz, és 1999-ben a Four Seasons vállalta, hogy felügyeli az átépítést és az új ingatlan üzemeltetését.

2001-ben az épületet az ír Quinlan Private befektetési társaság vásárolta meg. Ők alaposan átépítették az épületet luxusszállodává, helyreállítva az olyan eredeti részleteket, mint a nagy lépcsőház, az ólomüveg, a mozaikok, a vasszerkezetek és a télikertek. A szálloda 2004 júniusában nyílt meg újra. 2011 novemberében a szállodát megvásárolta az ománi állami általános tartalékalap , bár a Four Seasons továbbra is a szálloda irányítása alatt áll. Jelenleg 179 vendégszobával rendelkezik, köztük 17 lakosztállyal.

Külön érdekesség, hogy a szálloda budapesti egysége azon kevés szállodák közé tartozik, akik szinte csak 5 csillagos értékeléssel rendelkeznek, a vendégek ámuldoznak az ott dolgozóktól, a gasztronómiától, a kiszolgálástól és főleg a mesebeli helyszíntől.

Ha valaki meg szeretné tapasztalni ezt a luxust, akkor nem árt a tárcájába nyúlni, ugyanis a legolcsóbb szobában egy éjszaka kicsivel több mint 200 ezer forintba kerül: ám az odalátogatók értékelései is azt jelzik, hogy mindent pénzt megér az a luxus, ami ott fogadja őket.