promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Pusztító baktériumot tartalmazó étel került a boltok polcaira, azonnal vidd vissza, ha ilyet vettél

Pusztító baktériumot tartalmazó étel került a boltok polcaira, azonnal vidd vissza, ha ilyet vettél

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Belföldi hírek
Kategória fejléc
Promotions

Lépett a Nébih, közleményt adtak ki, melyik terméket nem szabad megenni.

A legnagyobb igyekezet ellenére is előfordulhat, hogy az ellenőrzött ételekbe valamilyen szennyeződés kerülhet. A legtöbb esetben ezeket gyorsan felfedezik, és azonnali lépéseket tesznek a hatóságok, hogy minél hamarabb kivonhassák a forgalomból a problémás termékeket.

Szükség is van erre, hiszen időnként egészen súlyos betegségeket okozó baktériumok, vagy különböző toxinok is csomagoláson belül kerülhetnek, mint ahogy arról nem is olyan régen hírt adtunk, egy fűszerfajtát is be kellett vonnia a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak.

A Nébih azonban egy percig sem tétlenkedhet, újabb figyelmeztetést tettek közzé, ezúttal egy rágcsálnivalóban találtak olyasmit, aminek nagyon nem ott lenne a helye. A Kifli.hu-n árult, Biopont által gyártott sajtos-hagymás Extrudált BIO kölesgolyóról van szó, aminek 75 grammos kiszerelésében szalmonella nyomát találták.

Az L241852 és 2025.01.22, L242080 és 2025.02.27, valamint L242357 és 2025.03.17 jelzésű és lejárati idejű termékek kapcsán a Nébih felhívta a vásárlók figyelmét, hogy ne fogyasszák el, a bolt felé pedig az ügyfélszolgálaton lehet jelezni, ha ilyen terméket vettünk.

Pusztító baktérium a szalmonella

„A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges”

– figyelmeztet honlapján a Nébih.

A kórokozó a fertőzött, akár tünetmentes személyek vagy állatok székletével és tojásaival kerül a külvilágba, és megtalálható lehet levágott állatok húsán is. Leggyakrabban nyers vagy nem megfelelően átsült húsok és tojások terjesztik, de bármilyen ételre rákerülhet külső szennyeződés révén. Az alapos hőkezelés megöli a baktériumokat. A fertőzés főként a kisgyermekek, idősek, legyengült szervezetűek számára veszélyes. Amennyiben valaki a háztartásunkban megfertőződik, fordítsunk kiemelt figyelmet a fertőtlenítésre és a kézmosásra.