promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes részletek derültek ki Mészáros Lőrinc tízmilliárdos magángépéről, a fenntartási költsége is hajmeresztő

Döbbenetes részletek derültek ki Mészáros Lőrinc tízmilliárdos magángépéről, a fenntartási költsége is hajmeresztő

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc

Az óránkénti üzemeltetés is közel egy átlag magyar egyévnyi fizetésébe kerül.

A legtöbben valószínűleg már eljátszadoztak a gondolattal, milyen lehet magángéppel repkedni a világ egyik pontjáról a másikra. Persze álomnak szép, ám a valóság jóval kiábrándítóbb. Egyrészt rettentően környezetszennyező dolog, másrészt hatalmas pénzkidobás.

Magyarországon kevesen vannak, akik megengedhetik ezt maguknak, az ország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc azonban közöttük van. A Checkengine járt utána nemrég, hogy mégis mivel jár, ha valakinek magángépe van, és milyen költségekkel kell számolnia.

Kezdjük azzal, hogy már eleve a szóban forgó gép is közel 10 milliárd, egészen pontosan 9,6 milliárd forintba kerül. Már a Magyarországra érkezése is kalandos volt, ugyanis egy pilótát kellett kiküldeni, aki végül hazarepült vele.

A Bombardier Challenger 3500 nem kevesebb mint 21 méter hosszú, ugyanennyi a fesztávolsága is és 6,5 tonna üzemanyagot bír el, amivel csaknem 6300 kilométer a hatótávja, így egy Budapest – New York már éppen nem fér bele.

880 km/órás végsebessége nem tér el sokban a kereskedelmi járatokétól, különlegességei közé tartozik azonban, hogy akár rövidebb kifutókról is gond nélkül fel lehet vele szállni. Természetesen személyzet is jár a géphez, amit úgy pimpelhetünk, ahogy csak szeretnénk, akár még kanapét is rakathatunk bele.

Az utaskabin 7,7 méter hosszú és 2,2 méter széles, ám a magasabb utasoknak sajnos le kell hajtaniuk a fejüket, ugyanis „csak” 183 centi a belmagasság. A Bombardier szerint az élmény olyan, mintha csak a nappalijában ülne az ember, és azzal nyugtatja a tulajokat, hogy odafigyelnek a környezettudatosságra, ami abban a tudatban kissé mókásnak hat, hogy óránként ezer liter üzemanyagot fogyaszt és legfeljebb 10 ember fér el rajta.

Hajmeresztő fenntartási költségek

Arról már nem is beszélve, hogy egyetlen órányi fenntartása 2,5 millió forintba kerül, egy teletank 4-5 millió forint, az egész éves költségek pedig elérhetik az egymilliárd forintot. Mégis akkor miért érheti meg magángéppel repkedni? Merthogy vannak olyan helyzetek, amikor valóban megfontolandó így utazni, ám erre meglehetősen kevés példát lehet mondani.

Az egyik ilyen, amikor az utas ideje drágább, mint maga a repülés költségei, hiszen egy normál járatnál az is lehet, hogy órákat kellene várnia. De ne legyenek illúzióink, a legtöbbször a „mert megtehetem” érv áll a háttérben.

Aki csak belekóstolni szeretne a magánrepülésbe, ennél jóval olcsóbban is megteheti, egy Budapest-Dubai kijön 92 ezer euróból, az utastársakkal megosztva a költségeket ez már egy emberibb léptékű összegnek tűnik, bár alighanem itthon az ilyen utakra sem jelentkeznek tömegével.