promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Különös térképet mutattak Magyarországról, valami nagyon megváltozott, ez végre jó hír

Különös térképet mutattak Magyarországról, valami nagyon megváltozott, ez végre jó hír

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Örömteli változás történt az elmúlt évtizedekben, de még rengeteg munka van.

A közelmúltban egyértelművé vált, hogy Magyarországon is komoly következményei lesznek az éghajlatváltozásnak. A félelmek sajnos beigazolódtak, évről évre hőmérsékleti rekordok dőlnek, a szélsőséges időjárási jelenségek pedig jóval gyakoribbak, és súlyosabb következményekkel járnak, mint korábban.

Elég csak megemlíteni a Boris ciklont, ami egy hónappal ezelőtt pusztított Európában, a hatalmas esőzések miatt megáradt folyók sok ember halálát okozták, Magyarországon pedig rengetegen dolgoztak azért, hogy megakadályozzák a tragédiát.

Alig néhány nappal előtte még az egész országban eluralkodó aszály okozott problémákat, hiszen hónapokig szinte semmi eső nem esett. Éppen emiatt ismét felerősödtek a hangok, hogy több vízgyűjtő területre és felelősségteljesebb vízgazdálkodásra lenne szükség. Magyarország egyik legfontosabb természeti kincse ugyanis a víz, ami – ha minden így folytatódik –, záros határidőn belül értékesebb lesz, mint az arany.

Különös térképet mutattak

A víz mellett a termőföld is legalább ilyen fontos, ám a klímaváltozás megnehezíti a mezőgazdászok dolgát is, ráadásul az ország déli területein az elsivatagosodás jelei mutatkoznak. Szintén nagy problémát okoz Európa-szerte a zöldterületek csökkenése, ami újfent a felmelegedés erősödését segíti elő. Az erdős területek arányát nézve azonban Magyarország nagyot lépett előre az ezredforduló óta.

Mint azt egy térképen ábrázolták, Magyarországon főleg a Tiszántúli területeken jelentősen növekedett az erdőállomány, ennél már csak Írországban volt jobb a helyzet. Sajnos Európa többi országában azonban jelentős csökkenés tapasztalható, így Olaszország egyes részein, Spanyolországban, és leginkább Finnországban sokkal rosszabb lett a helyzet.

Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal is kedvező adatokról számolt be Magyarországot illetően, hiszen az erdőterület nagysága az elmúlt 24 évben csaknem 9,5 százalékkal, azaz 170 ezer hektárral növekedett.

„Az erdőterületek 39 százaléka Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon van. Kiterjedésük Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a legnagyobb, 214 ezer hektár, ami az országos állomány 11 százalékát adja”

– áll a Zaol által szemlézett jelentésben.

Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy a faállomány egészsége jelentősen leromlott, a kocsányos tölgy és a gyertyán esetében drámai a helyzet, így továbbra is arra kell törekedni, hogy a régi, beteg fák helyett egészséges erdőket telepítsenek, továbbra is megtartva a kitermelés-telepítés egyensúlyát.