promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ha megvetted, ne edd meg: májkárosító fűszereket szedet le a polcokról a Nébih

Ha megvetted, ne edd meg: májkárosító fűszereket szedet le a polcokról a Nébih

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

A Nébih két terméket hívott vissza ugyanattól a gyártótól, arra kérik a vásárlókat, ha megvették, ne fogyasszák el azokat.

Újabb termékvisszahívást jelentett be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mindjárt kettőt is. A termékeket ugyanaz a gyártó dobta piacra, de a minőségbiztosítási teszteken elbuktak, miután alapos ellenőrzés alá vonták az élelmiszerbiztonsági szakemberek.

Az egyik termék egy őrölt kömény, amely alapanyaga Indiából származik, de a gyártás során túlzott mennyiségű pirrolizidin alkaloidok kerültek bele. A pirrolizidin-alkaloidok (PA) természetesen előforduló toxinok, amelyek káros hatással lehetnek az emberekre és állatokra, elősegítik a rák és különböző májkárosodás kialakulását. Számos növényfajban előfordulnak, és jellemzően terményszennyezéssel kerülnek az élelmiszerláncba.

2022-ben az Európai Unió számos termékre, például teákra, teafüvekre, étrend-kiegészítőkre és gyógynövényekre vonatkozóan határértékeket állapított meg a pirrolizidin alkaloidokra vonatkozóan.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el: 

Termék neve: Paleolit Római kömény őrölt (50 g/ 250 g/ 1 kg). 

Minőségmegőrzési idő: 2026.06.30.

Gyártási szám: 21523/617/100860/2

Kiszerelés: 50 g/ 250 g/ 1kg

Forgalmazó: Paleocentrum Kft. (Budapest)

A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.

A másik visszahívott termék egy ólmozott fahéj 

A Nébih egy másik termék kapcsán is arra hívta fel a figyelmet, hogy a lenti adatokkal megvásárolt termékekből ne egyen senki, mert határérték feletti ólomtartalmat mutattak ki a tesztekben:

Termék neve: Paleolit Fahéj őrölt (50 g / 250 g / 1 kg)

Márka: Paleolit

Minőségmegőrzési idő: 2025.11.30.

Gyártási szám: CP15021123

Kiszerelés: 50 g / 250 g / 1 kg

Forgalmazó: Paleocentrum Kft. 

Étrendünkben az ólom számos forrásból származhat, az átlagos európai fogyasztó ólombevitele pékárukból, teákból, burgonyatermékekből származik. Az ólomtartalom mázas kerámiaedényekből, ólomkristályból is kioldódhat. Mérgező anyag, amely a szervezetbe kerülve felhalmozódik, és károsítja a fejlődésben lévő idegrendszert, így gyermekekre különösen veszélyes. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) a szervetlen ólom vegyületeket 2A csoportba (valószínűleg humán rákkeltő anyagok csoportjába) sorolta. Európában az 1970-es évek óta ellenőrző intézkedéseket vezettek be az ólom festékekből, benzinből, konzervdobozokból és vízvezeték csövekből történő hatékony eltávolítása érdekében – olvasható a Nébih oldalán.