promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, mi okozta a Paksi Atomerőmű üzemzavarát, a nukleáris biztonságot is megemlítették

Kiderült, mi okozta a Paksi Atomerőmű üzemzavarát, a nukleáris biztonságot is megemlítették

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Hajnalban következett be a meghibásodás, csökkentették az egyik blokk teljesítményét.

Péntek hajnali 03:03 perckor a Paksi Atomerőmű 2. blokkjával kapcsolatos, úgynevezett szekunderköri meghibásodás történt, ami miatt a személyzet az egyik turbinát leállította. A blokk a hiba idején 250 MW-tal csökkentett teljesítménnyel üzemelt.

A probléma kapcsán - melyről az MVM és az Országos Atomenergia Hivatal is beszámolt – kiemelték, hogy nem veszélyeztette a nukleáris biztonságot, ám az OAH folyamatosan monitorozza a blokkok állapotát és a 100 MW-ot meghaladó teljesítményváltozásokról tájékoztatást ad. A hiba elhárítását követően a blokkot délelőtt 10:12-kor névleges teljesítményre hozták – áll a hivatalos közleményben.

Itt lépett fel a hiba a Paksi Atomerőműben

„A szekunder kör a gőzfejlesztők tápvízoldali részét, a főgőzrendszert, a turbina nagy és kisnyomású elemeit, a kondenzátort és a tápvízrendszert magába foglaló rendszercsoport. Legfőbb feladata az áramló gőz energiájának átalakítása forgómozgássá, ami biztosítja a turbinák és a generátor meghajtását”

– tájékoztat honlapján az MVM.

„A termelt gőzmennyiség óránként 2940 tonna, amely két egymástól független, nagyméretű berendezést, a turbinákat tartja mozgásban percenként 3000 fordulattal. A forgó mozgás mechanikai kapcsolódásokon keresztül a generátorokban 15750 volt feszültségű áramot termel a mágneses indukció elvén”

– írják.

Mint hozzátették, a Duna hűtőhatását felhasználva a gőz vízzé alakul, a folyóból másodpercenként (!) kiemelt 100 köbméter víz átlagosan 8 fokos melegedést követően tér vissza a Dunába. A Paksi Atomerőműben összesen nyolc turbina működik, egyetlen reaktorban megtermelt energia a gőzfejlesztőkön keresztül két turbinát hajt.

A legfontosabb a nukleáris biztonság

„A biztonság a nukleáris energetika kulcsszava, magában foglalja az üzemeltetés és a karbantartás minőségét, a dolgozók képzettségét és elhivatottságát, a berendezések műszaki állapotát és a rendszerek földrengésállóságát is”

– írják, de mit jelent ez a gyakorlatban?

Mind a négy reaktorblokknál három dízelgenerátor áll rendelkezésre, melyek súlyos üzemzavarok esetén automatikusan működésbe lépnek, biztosítva így a nélkülözhetetlen fogyasztók zavartalan áramellátását. A Paksi Atomerőmű részletes működéséről, a reaktorokról, valamint az üzemzavarok esetén életbe lépő protokollokról itt olvashattok bővebben.