promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Leállították a Paksi Atomerőmű egyik reaktorát, nagyon furcsa fényt láttak benne a szakemberek

Leállították a Paksi Atomerőmű egyik reaktorát, nagyon furcsa fényt láttak benne a szakemberek

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

A különleges jelenségnek magyarázata is van, és videót is mutattak róla.

A Paksi Atomerőmű Magyarország energiaellátásának alappillére már több mint 40 éve. A létesítmény legfőbb egységei a négy, egyenként 500 MW bruttó teljesítményű VVER-440/213 reaktorblokk, melyekből az elsőt 1982-ben, az utolsót pedig 1987-ben adták át.

Az erőműben bár nagyon szigorú biztonsági előírások uralkodnak, a látogatóközpontja bármikor megtekinthető, és az objektum üzemi részére is bebocsátást nyerhetünk, ha elmúltunk már 14 évesek és előzetesen bejelentkezünk.

A látogatók egy előre meghatározott útvonalat járhatnak be, természetesen csoportvezetővel. Ennek során benézhetnek a blokkvezénylőbe, a reaktorcsarnokba, valamint az egyéni védőfelszerelések felvétele után a turbinacsarnok egyik turbinagenerátorát is megtekinthetik.

Létesítettek továbbá egy Karbantartó Gyakorló Központot is, ahol a betanulásokat és képzéseket végzik, melyek során az atomerőmű szakemberei tovább gyarapíthatják tudásukat. Itt egy valódi reaktor, gőzfejlesztő és más nagyberendezések biztosítják az országos szinten egyedülállónak számító gyakorlási és tanulási lehetőségeket.

Most egy nagyon különleges jelenséget mutattak meg videó formájában az atomerőmű Facebook-oldalán, amelyet élőben csak azok láthatnak, akik az erőműben dolgoznak:

„A Paksi Atomerőmű valamelyik leállított reaktorába, vagy pihentető medencéjébe üzemanyag átrakása közben betekintve, a Cserenkov-sugárzásnak nevezett sejtelmes fényt láthatjuk, amely a jelenséget részletes leíró Nobel-díjas orosz fizikusról kapta nevét”

– írja közösségi oldalán a Paksi Atomerőmű.

„A Cserenkov-sugárzás a kék és ultraibolya fény tartományba eső elektromágneses sugárzás. A jelenség általában a reaktor már használt üzemanyagában lezajló béta-bomlások során keletkező gyorsan mozgó, nagyenergiájú elektronoknak köszönhető. Fontos feltétel, hogy ezek a részecskék az őket körülvevő közegben, esetünkben, a vízben gyorsabban haladjanak, mint a közegre jellemző fénysebesség”

– tették hozzá.

Aki hasonló jelenséget szeretne látni, annak érdemes a Kutatók éjszakáján a BME reaktoránál látogatást tenni, ahol szintén megfigyelhető a Cserenkov-sugárzás, azzal a különbséggel, hogy nagyjából húszezerszer kisebb teljesítményű, mint egy paksi reaktor – írják a videó alatti kommentekben.