promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Külföldön egyre többen veszik, a magyar kormány betiltotta hétfőn

Külföldön egyre többen veszik, a magyar kormány betiltotta hétfőn

Borítókép:  Profimedia
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Megjelent az ország legújabb településrendezési szabályzata, amelyben a kormány megtiltotta az erkélyre szerelhető napelemeket.

Az erkélynapelem egy nagyszerű találmány, hiszen kis helyen is elfér, bármely, átlagos méretű erkélyre felszerelhetők a panelek, hogy utána máris termeljék az áramot. A legtöbben azok vásárolják, akik társasházban laknak és a ház nem akar vagy nem tud közösen beruházni egy nagyobb teljesítményű eszközre. Igaz, nem termel annyi áramot, mint egy naperőmű, de nem is ez a célja.

Az erkélynapelem kis helyigényű, ráadásul puszta kézzel is könnyedén be lehet állítani a kívánt pozícióba. Néhány plug-and-play rendszerű, ami annyit jelent, hogy akár közvetlenül csatlakoztatható egy konnektorhoz vagy hordozható áramfejlesztőhöz, vagyis extra szaktudás és szakember közreműködése nélkül, egy laikus számára is könnyen beüzemelhető.

Akinek van egy napos oldali terasza és szeretné csökkenteni a villanyszámlát (valamint az ökológiai lábnyomát), az erkélynapelem jó választásnak tűnhet. De csak tűnhet, a kormány ugyanis október elsejével betiltotta. 

Be kellett tiltani, mi a baja kormánynak az erkélyre szerelhető napelemmel?

A hétfő éjjeli Magyar Közlönyben jelent meg a kormány rendelete a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról. Ez több mint 100 paragrafust tartalmaz, amelyek az építésügyi kereteket és ingatlantervezési szabályokat sok helyen alapvetően átírják, illetve tisztába teszik. Az új szabály szerint: erkélyen napelem nem helyezhető el, sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépített módon.

A 24.hu azt írja, míg Magyarországon tiltott, másutt, például Bécsben kifejezetten ösztönzik és anyagilag is támogatják az erkélyekre telepíthető háztartási napelemeket. 2024-től az osztrák főváros évi 15 millió euróval támogatja a különböző napelemes rendszerek létesítését.

A kormány nem indokolta meg a döntést. A G7 cikke szerint az áramszolgáltatók biztonsági és technológiai okokból ellenezték eddig is az eszközt. Ha valaki mégis áramtermelő készüléket dug a konnektorba, azt figyelmeztetés után akár le is kapcsolhatják a közműhálózatról.

A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség hangsúlyozta, hogy a szigorú szabályok egyes pontjai elfogadhatatlanok a számára, szembe mennek az uniós energiapolitikai célkitűzésekkel, és a kormány, illetve az Energetikai Minisztérium napelemek melletti elkötelezett állásfoglalásával is. A rendelet azonban másnap megjelent, a szövetség alelnöke, Szilágyi László Facebook-posztban reagált a hírre. Ezt írta:

“Fel vagyok háborodva! Veszek egy nagy levegőt és egyeztetek a többi szakággal és kiadunk hivatalos állásfoglalást. Ez a nem hivatalos, hanem a magánvéleményem.”

Ha körülnézünk a webshopok kínálatában, továbbra is kaphatóak a különböző teljesítményű, erkélyre szerelhető napelemek. 

Forrás: G7