promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Bevezették a 30.000 forintost, több új pénz is forgalomba került, de van bennük valami furcsa

Bevezették a 30.000 forintost, több új pénz is forgalomba került, de van bennük valami furcsa

Borítókép:  MNB
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Hősökre emlékeznek, gyönyörű érméket adnak ki, köztük egy új kétszázast is.

Több új forintérmét is kibocsájt a Magyar Nemzeti Bank október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján. Ezek között szerepel egy 200 forintos forgalmiérme-emlékváltozat, valamint egy 30 000 Ft névértékű, nagy méretű ezüst emlékérme és egy 7500 Ft névértékű színesfém változat. Az emlékérmék célja a nemzet függetlenségéért és önrendelkezéséért küzdő hősök előtti tisztelgés.

Mint fogalmaztak, az MNB „a 13 szögletű belső peremmel ellátott, nagy méretű 30 000 Ft-os címletű ezüst emlékérmét és annak 7500 Ft-os címletű színesfém változatát bocsátja ki a magyar függetlenségért életüket adó mártírok kivégzésének 175. évfordulója alkalmából. A jegybank az emlékérmék mellett hazánk első alkotmányos miniszterelnöke, Batthyány Lajos tiszteletére a 200 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja”

A 200 forintos forgalmiérme-emlékváltozat névértékes oldala azonos a jelenlegi forgalomban lévő 200 forintos érme címletoldalával. A tematikai oldalon azonban Batthyány Lajos arcképe szerepel, amely Barabás Miklós híres festménye alapján készült. A portré a peremig kifutóan helyezkedik el, és a gyöngysorszegélyen belül, bal oldalon a „2024” verési évszám olvasható. A „BATTHYÁNY” felirat félkörben helyezkedik el, jobb oldalon pedig a „MAGYARORSZÁG” felirat szerepel. Az érme felső részén két sorban Batthyány kivégzésének dátuma, „† 1849. OKTÓBER 6.” is látható.

Az érme tematikai oldalának tervezője Kovács Zoltán szobrászművész. Technikai paraméterei megegyeznek a forgalomban lévő 200 Ft-os bimetál érmékkel. Az érme külső átmérője 28,30 mm, belső magjának átmérője 17,90 mm, súlya 9 gramm, vastagsága 2 mm, széle szaggatott recézésű.

Nem mindegyikkel lehet fizetni

Az MNB 1 millió példányban bocsátja ki a 200 forintos érme emlékváltozatát, amely a mindennapi készpénzforgalomban is használható lesz. A különleges kiadásból 12 000 darab első napi veret díszcsomagolásban is elérhető lesz a Magyar Pénzverő Zrt.-n keresztül, amely 2024. október 7-től kapható, sőt, 40 darabos rolnikban is gyűjtők számára.

Ami az aradi vértanúk emlékérméit illeti, az egyik 30 000 Ft névértékű ezüst, a másik 7500 Ft névértékű színesfém változat lesz. Mindkét érme éremképileg azonos, csupán az értékjelzésük tér el egymástól. Ezek az emlékérmék elsősorban a nemzet függetlenségét és önrendelkezését védő vértanúk előtti tisztelgés céljából készültek, és nem kerülnek be a készpénzforgalomba, így fizetni sem lehet velük.

„Mindkét emlékérme átmérője 52,50 mm, szélük recézett. A 30 000 Ft névértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből tükörfényes (proof), míg a 7500 Ft névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből selyemfényes (BU) kivitelben készült. Az ezüst érme súlya 77,76 gramm, a színesfém változaté 76,50 gramm. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: az ezüst érméből 6000, míg a színesfém érméből 8000 darab verhető”

– írják.

„A portrétól balra, köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, jobbra, három egymás alatti sorban a „30000” és „7500” értékjelzés, a „FORINT” felirat és a „BP.” verdejel, illetve függőlegesen Batthyány Lajos kézjegye olvasható.”