promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Az amerikai légierő furcsa közleményt adott ki a titokzatos új űrhajójukról

Az amerikai légierő furcsa közleményt adott ki a titokzatos új űrhajójukról

Borítókép:  Profimedia
Űrkutatás
Kategória fejléc

Az űrhajó a legendás Space Shuttle-re hasonlít.

Az Egyesült Államok Űrhadaereje Ritka Bejelentést Tett a Titokzatos X-37B Űrrepülőgépéről

Az Egyesült Államok Űrhadaereje nem mindennapi bejelentést tett a titokzatos X-37B űrrepülőgép következő küldetéséről. A szigorúan titkos katonai projekt részeként működő jármű, amely hasonlít a NASA híres űrsiklójára, "új manőverek sorozatát" fogja végrehajtani, amelyek közül a legérdekesebb az úgynevezett aerofék (aerobraking). Ez a technika az atmoszféra légellenállását használja arra, hogy a jármű pályáját üzemanyag-használat nélkül csökkentse, ezáltal optimalizálva az energiafelhasználást.

Mi is az az X-37B?

Az X-37B az Egyesült Államok egyik leginkább rejtélyes űrjárműve, melyet a Boeing fejlesztett ki. A jármű körülbelül 8,9 méter hosszú és 4,55 méteres szárnyfesztávolsággal rendelkezik, így jóval kisebb, mint a NASA által használt űrsiklók. Az X-37B elsődleges feladata az új, újrahasználható űrtechnológiák kockázatcsökkentése, kísérletezése és operatív működésének fejlesztése. A jármű képes alacsony Föld körüli pályán (240–800 kilométer magasságban) mozogni, elképesztő, körülbelül 28 200 km/óra sebességgel.

Innovatív Manőverek: Aerofék

A legfrissebb küldetés során az X-37B olyan aerofék manővereket fog végrehajtani, amelyek során a Föld légkörének ellenállását kihasználva lassítja a jármű sebességét, ezáltal csökkentve annak pályamagasságát. Ez az üzemanyag-hatékony technika lehetőséget ad arra, hogy az űrrepülő minimalizálja az üzemanyag-felhasználást, miközben pályáját módosítja.

A manőverek után a modulkomponensek biztonságos megsemmisítésére kerül sor Föld körüli pályán, majd az X-37B sikeresen visszatér a Földre.

Katonai és Technológiai Jelentőség

A manővereket a Space Force vezető tisztviselői is nagyra értékelik. Frank Kendall, az Egyesült Államok légierőjének titkára szerint ez a technológiai újítás a nemzetbiztonsági küldetések során fontos mérföldkő, amely azt mutatja, hogy az USA Űrhadaereje elkötelezett az innováció és technológiai fejlődés iránt az űrben.

General Chance Saltzman, az USA Űrhadaerejének parancsnoka szintén kiemelte, hogy az X-37B első ilyen manővere kulcsfontosságú lépés az űrháborús képességek bővítése terén.

Rekordok és Hosszú Távú Küldetések

Az X-37B legutóbbi, hetedik küldetése 2023 decemberében indult, amikor egy SpaceX Falcon Heavy rakéta juttatta az űrbe. Bár még nem hozták nyilvánosságra, hogy mikor tér vissza a jármű, az X-37B híres hosszú idejű küldetéseiről. 2022 júliusában például rekordot döntött, amikor 908 napot töltött Föld körüli pályán, ezzel a leghosszabb időt töltve az űrben egy hasonló típusú jármű számára.

Titkos Küldetés, Nyilvános Bejelentés

Bár az X-37B pontos feladatai továbbra is titkosak, az Űrhadaerő nyilvános közleménye rámutat arra, hogy az ilyen kísérleti küldetések nagy szerepet játszanak az újrahasznosítható űreszközök fejlesztésében és az űrtechnológiák jövőjében. Az űrrepülő eddigi küldetéseinek sikeres befejezése hozzájárulhat az Egyesült Államok űrben betöltött vezető szerepének fenntartásához.

Az X-37B titkos, de egyben úttörő technológiai képességei újabb dimenziókat nyitnak az űrfeladatok végrehajtásában és a nemzetbiztonság szempontjából is jelentős fejlesztésekhez vezetnek.

forrás: iFLScience