promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az amerikai légierő ilyen repülőgépekkel tartaná sakkban Kínát
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A hadsereg a hangsebesség ötszörösével száguldó utasszállítókról és harci gépekről álmodik.

Ha valaki ma New York-ból Párizsba akar repülni, azt aligha tudja megtenni 7 órán belül. Az amerikai légierő azonban most egy olyan startup cégbe fektetett 60 millió dollárt, amely másfél órásra rövidítené az 5900 kilométeres utat.

A Hermeus nevű amerikai vállalkozás a világ leggyorsabb repülőgépeit kívánja civil szolgálatba állítani. Jelenleg a leggyorsabb légi járműnek járó megtisztelő címet az az SR-71 Blackbird hadászati-hadműveleti felderítő repülőgép viseli, amely 1964-ben állt csatasorba.

Hivatalosan nem sokszor közöltek róla pontos adatokat, de 1986-ban a gép elérte a Mach 3,5 sebességet (vagyis a hangsebesség három és félszeresét), amikor elkerült egy rakétát Líbia fölött. Az SR-71 Blackbird ekkor

4287 km/h sebességgel repesztett.

Ezt kellene tehát az új utasszállító gépekkel megdöntenie a Hermeusnak. A hiperszonikus repülők megalkotása előtt legelőször is olyan hajtóművet kellene kifejleszteni, amely tartósan, rendszeresen képes ekkora tempóra felgyorsítani a gépeket. A cél a Mach 5 csúcssebesség elérése.

Ha megvalósul ez a nagyjából 6200 km/h tempó, azzal a New York–Párizs távot valóban 90 percre lehetne rövidíteni. A Hermeus ehhez olyan hajtóművet talált ki, amely alacsony sebességnél normál gázturbinaként működne, magasabb tempóra kapcsolva viszont torlósugár-hajtóműként.

Az amerikai légierő nyilván ennek a technológiának a hadászati alkalmazásában is lehetőséget lát. Nem titok, hogy az USA Oroszország helyett immár egyértelműen Kínát tartja a legveszélyesebb ellenfelének, amelynek eléréséhez még sebesebb harci gépekre van szüksége. Csak reménykedni lehet abban, hogy a forradalmi technológia legfőbb haszonélvezői nem a hadseregek, hanem valóban a civil utasok lesznek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás