promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szenzációs, a NASA öt magyar település nevét emlegeti a Mars kapcsán

Szenzációs, a NASA öt magyar település nevét emlegeti a Mars kapcsán

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Űrkutatás
Kategória fejléc

Kevesen tudják, hogy melyik ez az öt magyar település, de a NASA segít.

Perseverance, NASA és élet.

Az elmúlt években egyre többet tudunk a Marsról, hiszen a NASA nagyon tudósai nagyon fontos kutatómunkát végeznek a Vörös Bolygó felszínén. A marsjárók fontos mintákat gyűjtenek, amelyeket később a Földre is szállít a NASA, hogy a szakértők felbecsülhetetlen mennyiségű információ birtokába jussanak majd a követ tanulmányozása révén. A Perseverance marsjárónak edig az egyik legnagyobb kutatási területe az, hogy a marsi élet nyomait is megtalálja. 

Az is nagyon érdekli a szakembereket, hogy miért változott meg a Mars felszíne, és, hogy előtte hogy nézhetett ki a bolygó.

A Marsra nagyon sok szonda indult már, hiszen az ember mindig is nagyon kíváncsi volt a vörösfelszínű bolygóra, kicsit úgy is közelebb érezzük ezt a bolygót magunkhoz, hogy a popkultúrába hatalmas népszerűségre tettek szert a marslakók. Nagyon sok sci-fi-be a Mars jelenik meg, mint olyan bolygó, ahol valami nagy dolgot rejtegetnek.

Ám számunkra, magyaroknak külön kis érdekességek is vannak a bolygón, hogy egy kicsit még közelebb érezzük azt magunkhoz. Ugyanis a Mars felszínén lévő több százezer kráter között vannak bizony olyanok, amely magyar neveket viselnek. Az öt magyar településnév pedig a következő:

Kalocsa, Eger, Igal, Bak és Paks

A kráterknek az elmúlt évtizedekben adták ezeket a neveket. A legkisebb település az öt közül Bak, amely egy alig ezerötszáz lelkes kis fal Zala vármegyében.

Két magyar híresség nevét is viselik kráterek nevei, az egyik Kármán Tódorét, aki a rakétatechnológiában is nagyot alkotott élete során, illetve egy olyan magyar nevét is viseli kráter, akit idehaza kevesebben ismernek. Ő Marczincsak György Pál, aki 1908-ban született Cegléden, de már 1980-ban az Amerikai Egyesült Államokban halt meg, méghozzá Beverly Hills-ben. Tiszteletbeli Oscar-díjat is kapott, de előtte hétszer is jelölték a rangos díjra. Ő híres fimrendező, aki  sci-fi műfajban alkotott felejthetetlent, többek között a nevéhez olyan filmek kapcsolódnak, mint a Világot összeütkézes vagy például a Világok háborúja.

Íme egy részlet az 1951-es Világot összeütközése című filmből, amely hatalmas siker volt a maga korában, és még ma is szenzációs élmény megnézni, hiszen számos újító megoldással rukkolt elő:

(Forrás: 24, Startlap)