promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Különös objektumot fotózott a NASA marsjárója, elképedtek a tudósok

Különös objektumot fotózott a NASA marsjárója, elképedtek a tudósok

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Űrkutatás
Kategória fejléc

A NASA tudósai még sosem láttak ehhez hasonlót.

Különös objektumról készített felvételt a NASA Perseverance marsjárója, emellett olyan kék színű kőtömbökről is küldött képeket, amiket egy ősi, kiszáradt tómederben talált - adta hírül a Daily Mail. A tudósok szerint ezek a vulkanikus eredetű bazaltkőzetek az égitest korai kérgének maradványai lehetnek, viszont az objektumtól teljesen elképedtek, mert ezelőtt sosem láttak ehhez hasonlót a Marson.

A Perseverance 2021 februárja óta vizsgálja a Jezero-krátert, ahol 3,7 milliárd évvel ezelőtt még egy hatalmas tó volt. Mivel a tóba ömlő folyók finomszemcséjű homokot és iszapot szállított a Jerezoba, amik képesek megőrizni az egykor itt élt lények fosszíliáit, a tudósok azt remélik, hogy a kráterben rábukkanhatnak az ősi marsi élet nyomaira.

Dr. G. Jeffrey Taylor, a Hawaii Egyetem geológusa elmondta, hogy a Mars nagyrészt a földi bazaltokhoz hasonló kőzetekből, úgynevezett tholeiitekből áll. Ilyen kőzetek alkotják a Földön a legtöbb óceáni szigetet, óceáni hátságot, illetve az üledékek által eltemetett tengerfeneket is.

Furcsa objektum a Marson

Ahogy a Perseverance marsjáró a kékes kőtengert vizsgálta és fotózta, egy furcsa dologról is képet küldött a NASA-nak. A fehér, pettyes szikla láttán még a tapasztaltabb tudósok is elképedtek, rögtön készítettek róla egy nagy felbontású képet, majd a SuperCam nevű műszerrel elemezni kezdték a kémiai összetételét.

A vizsgálat során kiderült, hogy a fehér szikla egy anortozit, vagyis egy bazalthoz hasonló vulkanikus eredetű kőzet, ami sokkal több szilícium-dioxidot tartalmaz. Ehhez hasonlót eddig soha nem találtak még a Marson; a kutatók rögtön el is nevezték Atoko Point-nak.

Most a NASA-nál arra a kérdésre keresik a választ, hogy hogyan került anortozit a Jezero-kráterbe.

Forrás: Origo