promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Minden megváltozik, ha igaz, amit a Marson találtak

Minden megváltozik, ha igaz, amit a Marson találtak

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Kutatók és szakértők fontos felfedezést tettek a Marssal kapcsolatban.

A NASA történelmi küldetése a vörös bolygón.

A Mars kapcsán az elmúlt években számtalan nagyon fontos hír jött, hiszen a NASA történelmi távlatokban nézve is rendkívüli kutatásokat végez a bolygón, a főszereplők ebben a kutatásban pedig a popkulturális ikonokká váló marsjárók, a Curiosity és a Perseverance. A NASA többek között arra is kíváncsi a bolygón gyűjtött leletek kapcsán, hogy volt-e élet a Marson, és mi történhetett, hogy megváltozott a bolygó felszíne.

Egykor sűrű levegő vette körbe a bolygót, amikor ez megszűnt, akkor hideg sivataggá változott a felszíne.

Pedig egykor vastag légkör, víz és mágneses mező lehetett a Marson, amely lehetővé tette az életet is.

Hová tűnt a légkör?

A MIT tudósai szerint a kérdésre a válasz a Mars belsejében található, vagyis a vasban gazdag anyagában. A marsi légkör nagy részét elnyelte a bolygó kérge 3,5 milliárd évvel ezelőtt. Metán formájában nyelte el, és ez reményt adhat arra is, hogy ezt egyszer kinyerjék a bolygóból, és így ebből nyerhet majd az emberiség üzemanyagot a jövőbeni Föld és a Mars közötti utazások során.

Ez a metán tehát még jelen lehet a bolygón, ami nagyon komoly energiaforrás lehet az emberiségnek a jövőbeni kutatások során. A Mars légköre tehát nem tűnt el, ott lehet a szemünk előtt, csupán elbújt.

(via Space.com)