promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
 Űrhajósok fedezték fel a Szaharában lévő titokzatos köröket, a tudósokat is összezavarta a látvány
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem tudni, ki alkotta a 45 kilométer átmérőjű Richat-képződményt. Nagyon magasba kell emelkedni, hogy tökéletesen kirajzolódjon a gyűrűk tökéletes harmóniája, de kialakulása továbbra is rejtély. Elméletek persze mindig akadnak.

Az ember csak akkor fedezte fel a lélegzetelállító képződményt, amikor kijutott az űrbe, ugyanis a Richat valójában csak a magasból rajzolódik ki. A Szahara mauritániai részén lévő kör alakú képződmény teljességében csak a levegőből vagy a világűrből látható. Ahogyan emlegetik a képződményt, mint a Szahara szeme, mivel úgy néz ki, mint a koncentrikus körök. Az 1930-40-es években úgy hitték, hogy egy kráter lehet – írja a National Geographic.

A „richat” szó tollat jelent.

A kőzetek rétegződése úgy rajzolódik ki, mintha egy céltáblát látnánk. Lehet ez egy idegen civilizáció műve és céltáblának látja a földet?

Ennél mondjuk észszerűbb magyarázat, hogy valaha ezen a helyen egy dóm állt és hosszú idő eróziós munkája alkotta a mai formájává. A koncentrikus gyűrűk egy részén jól látható töréseket is fel lehet ismerni.

A 95–100 millió éves kőzetek egyes része üledékes, de magmás eredetű is található a helyszínen, amelyek részint forró vizes oldatok hatására átalakuláson estek át. Ez az összetettség különösen érdekessé teszi a kb. 100 millió évesnek tartott képződményt.

A Szahara egyhangúságát megtörő képződmény manapság egy szuper tájékozódási pont az űrhajósoknak.

Van más dóm maradvány is a földön, de nem kérdés, hogy a Richat-képződmény a leglátványosabb a szaharai helyszín miatt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás