promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő nyilatkozatot tettek a NASA szakértők - ekkora esélye van, hogy egy pusztító aszteroida csapódjon a Földbe
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Minden egyes nap sok tonna apró kőzetek – kavicsoknál kisebbek – érik el a Föld légkörét és robbannak szét, amikor oda belépnek. 

Az éjszakai égbolton elégő apró sziklák és gyakori hullócsillagok és a hatalmas kihalást okozó aszteroidák között azért van egy olyan méretű közepes szikla, amely pont akkora, hogy átjusson a légkörön, és komoly károkat okozzon egy adott területen. Most a NASA új kutatása azt mutatja, hogy ezeknek a közepes méretű kőzeteknek a becsapódási esélyei kisebbek, mint azt korábban gondolták.

A kutatásból kiderült, hogy az ilyen viszonylag kicsi, de regionálisan pusztító hatások évezredek – nem évszázadok – alatt következhetnek be. Ezenkívül az új kutatás továbbfejlesztette tudásunkat azokról a komplex folyamatokról, amelyek meghatározzák, hogy az űrből származó nagy kőzetek hogyan bomlanak fel, amikor belépnek a Föld légkörébe.

NASA Szilícium-völgyi Ames Kutatóközpontjában tartott workshopon bemutatott legújabb kutatási eredmények, amelyet a NASA Bolygóvédelmi Koordinációs Irodája adott ki, arról tájékoztatott hogy kisebb a valószínűsége annak, hogy életünk bármely napján, vagy a gyerekeink életében, vagy az unokánk életében stb. bekövetkezik egy pusztító aszteroida becsapódás, mint azt korábban gondoltuk.

Ennek ellenére továbbra is tisztában kell lennünk a veszéllyel, és fel kell készülnünk azokra. Aszteroidák csapódtak be korábban is a Földbe, és több aszteroida fog újra becsapódni. A NASA által fejlesztett rendszerek azonban biztosítják, hogy jobban fel tudjunk készülni a veszélyes eseményekre, és esetleg meg tudjuk előzni azokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás