promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Rettegtek az aztékok attól, amit kiszúrtak a világűrben, le is írták

Rettegtek az aztékok attól, amit kiszúrtak a világűrben, le is írták

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Történelem & Tudomány
Kategória fejléc

Az aztékok nem véletlenül végeztek rítusokat, féltek attól, hogy ne következzen be.

Mint azt mr korábban bebizonyították a tudósok, Mezoamerika fejlett civilizációi elképesztő tudással rendelkeztek az égitestekről, matematikából és csillagászatból is nagyon a topon voltak, nem is csoda, hogy a piramisok részben arra szolgáltak, hogy onnan megfigyeljék a világűr történéseit. És részben a mítoszaik is ezekből a megfigyelésekből táplálkoztak, minden mindennel összefüggésben volt tehát az ősi civilizációknál.

Mégis mit láttak a Földről, ami teljes rettegésben tartotta őket?

A maják és aztékok kapcsán gyakran hallani a 2012-es világvége jövendölést, amelyet nagyon sokan félreértelmeztek, hiszen totális világvágéről az ősi mítoszok nem szólnak. Sőt, azt a mítoszaik szerint folyamatosan el is odázták a civilizációk.

Azért arról nincs szó, hogy az aztékok ne rettegtek volna a világvégétől, ám tudták azt kezelni a rítusaikkal, amelyek arra voltak hivatva, hogy ne jöjjön el a vég. Az aztékok meg tudták mondani fejlett ismereteiket felhasználva, hogy mikor jön Hold- vagy Napfogyatkozás, ők utóbbiban az istenek harcát látták, ahol nem nyerhetett a sötétség, mivel akkor vége lesz a világnak.

Egy Napfogyatkozásban látták tehát a világvégét, az emberáldozatok pedig arra voltak hivatva, hogy ezt elodázzák. Az aztékok úgy gondolkodtak, hogy ilyenkor egy gigantikus szörnyeteg áll neki felfalni a Napot, amely a világ egyik éltetője. A mítoszaikban a Napfogyatkozás vészjósló, sokan otthon is maradtak ezeken a napokon, hogy semmiféle hatás ne érje őket a szörny által.

Így néz ki a híres Napkő, amely tartalmazza ezt a jelenetet a tudósok szerint:

(via IFLScience)