promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A világűrből jött a bizonyíték az egyiptomi piramisok építésének rejtélyére

A világűrből jött a bizonyíték az egyiptomi piramisok építésének rejtélyére

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Még közelebb kerültünk az egyik legnagyobb ókori rejtély megfejtéséhez.

A Dzsószer-piramis az egyiptomi piramisépítészet egyik csúcsterméke, amely közel ötezer éves. A szakkarai nekropolisz egyik leglátványosabb alkotása, amely hatalmas méreteivel messze kiemelkedik a környezetéből. Az egyik leghíresebb fáraó, Dzsószer építtette, és még névről ismerjük a tervezőjét is, aki a híres Imhotep volt, akiről az összeesküvés-elméletekben sokszor lehet úgy is olvasni, hogy azért sem találják a sírját, mivel nem földi lény volt.

Imhotep volt tehát, aki elindította az egyiptomi piramisépítészet revolúcióját, zsenialitása után pedig az ókori Egyiptomban isteneknek kijáró tiszteletben részesült, nem is csoda, hogy neve ötezer év távlatából is ismert szerte a világon.

Dzsószer piramisa pedig valami nagyszerűt mond nekünk, a szakértők új tudományos eredménnyel álltak elő a szerkezetet tanulmányozva.

Mégis ki vagy mi segített a nagy építkezésben a harmadik dinasztia idején Egyiptomban?

A közelmúltban készült elmélet teljesen újszerű, hiszen azt javasolja, hogy az ókori egyiptomiak különleges emelőszerkezeteket használtak az építésnél, amely valószínűleg megint a földi lényből istenné avanzsált Imhotep egyik újító ötlete volt még évezredekkel ezelőtt. Rámpák és görgők helyett egyfajta hidraulikus szerkezetet javasol a szakértők és tudósok tanulmánya.

Többek között műholdas radarképeket is tanulmányoztak a szakértők, amely egy nagyon fejlett vízgazdálkodási rendszerre mutat a piramisok közvetlen környezetében. Az építmény környezetében elhelyezkedő nagy kerítést, a Gisr el-Mudirt tanulmányozták, és egyfajta gátszerűséget feltételeznek az építmény kapcsán. Az elmélet szerint a kőtömböket tehát a víz segítségével emelték fel a magasba az építők.

A tanulmány így egy fejlett és bonyolult vízgazdálkodási infrastruktúrát feltételez a piramis körül.

Még érdekességek az ókori Egyiptomból?