
Kiderült a nagy C-vitamin titok, ami miatt kárt is okozhatsz magadban
Olvass tovább...
Kicsit másképp képzelnénk el a szupergyümölcs fogalmát.
Még hogy a gyümölcsökkel nem lehet érdekes kísérleteket folytatni – a legtöbben ha meglátunk egy szép ananászt, nem arra gondolunk, hogy mindenféle válogatott kínzás alá vetjük, pusztán szeretnénk megszabadítani a héjától, feldarabolni és megenni.
A héját egyébként érdemes alaposan megtisztítani, és a szemetes helyett teát készíteni belőle, hiszen nem csupán finom, de tele van az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokkal, például C-vitaminnal és mangánnal – utóbbi az agy és az idegrendszer működését is elősegíti.
Olvass tovább...
Mexikóban tepache néven erjesztett italt is készítenek az ananász héjából, ám ha meguntuk volna a teázást, valami mást is kipróbálhatunk, igaz, kell hozzá egy 1000 fokra felhevített vasgolyó, ami azért valljuk be, nem mindig van kéznél.
Akinél viszont igen, az elvégezhet egy különös kísérletet, ami az úgynevezett Leidenfrost-jelenséget hivatott bemutatni. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a forró fémgolyót ráejtjük egy ananászhéj külsejére, és valami olyasmi történik, amire a legkevésbé sem számítanánk.
Olvass tovább...
Ez nem annyira egyszerű, az viszont tény, hogy az 1000 fokos fémgolyó gyakorlatilag semmiféle kárt nem okozott az ananászhéjon, amelynek belső része még csak meg sem pörkölődött, a fémdarab azonban nem úszta meg ennyivel, hiszen szép lassan lehűlt és teljesen veszélytelenné vált.
A fémgolyót lefegyverező Leidenfrost-jelenség egy különleges hőátadási képességet takar. Akkor lép fel, amikor egy folyadék, vagy folyadékot tartalmazó tárgy forró felülettel érintkezik, amelynek hőmérséklete jóval meghaladja a folyadék forráspontját. Ilyenkor a folyadék alsó rétege gyorsan elpárolog, és egy gőzpárnát hoz létre, amely hőszigetelőként működik, és megakadályozza a két tárgy közvetlen érintkezését.
A jelenséget akkor is megfigyelhetjük, amikor például egy vízcseppet cseppentünk egy forró serpenyőbe, ilyenkor a csepp apró gömbökké formálódik, amely ahelyett, hogy elpárologna, látszólag lebeg a serpenyő forró felszínén. Alacsonyabb hőmérsékletnél ez a jelenség nem jelentkezik, így egy kevésbé forró tárgy már jóval nagyobb kárt tudna okozni az ananászhéjban.