promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Komoly vérzést okozhat a népszerű gyümölcs, oda kell figyelni, ha épségben akarod megúszni a nassolást
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A harapós gyümölcsöt nem szabad félvállról (v)enni nem csak vitaminnal van teli, de egy erőteljes fehérjebontó enzimet is tartalmaz.

Nincs is kellemesebb annál, mint egy meleg nyári napon a tengerparton pihenve zamatos, hűvös és lédús gyümölcsöt fogyasztani. Az ananász, a trópusi gyümölcsök királynője, méltán vált sokak kedvencévé, hiszen vitaminok (C és B6 többek között) és ásványi anyagok gazdag forrása, ráadásul nagyon finom. Rendelkezik azonban egy kevésbé ismert tulajdonsággal is, amellyel szó szerint rá tudja hozni a frászt azokra az emberekre, akik érzékenyek rá. Vérzést tud ugyanis előidézni a száj belső felületén.

A különös jelenség okát a gyümölcsben található, bromelain nevezetű enzimben kell keresni. Ennek annyira erőteljes a hatása, hogy az élelmiszeriparban húspuhítóként is használják. Képes lebontani a fehérjéket, beleértve sajnos az emberi szájban találhatóakat is. Ezért fordulhat elő az az ijesztőnek tűnő hatása, hogy néhány ember számára az ananász fogyasztása kellemetlen érzést, sőt, akár vérzést is okozhat a nyelvükön és az ínyükön.

A bromelain egy proteolitikus enzimcsoport, amely képes szétbontani a fehérjéket. Az ananász gyümölcsében és szárában található meg. A bromelain ezzel együtt nagyon sok pozitív hatással is bír egészségügyi szempontból. Vizsgálták többek között az égési sérülések vonatkozásában és arra a megállapításra jutottak, hogy segíthet eltávolítani a halott, illetve sérült bőrt az égett területekről, mind gyerekeknél, mind pedig felnőtteknél. Azt azonban még vizsgálni kell, hogy a bromelain kezelés hosszú távon jobb hatásfokú-e a hegesedés szempontjából, mint a hagyományos módszerek. Ezen kívül még gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással is rendelkezik, ezért sok táplálékkiegészítőben találkozhatunk vele.

Az ananász hatása ugyan ijesztőnek tűnik egyes esetekben, ezzel együtt teljes biztonsággal fogyasztható, feltéve, hogy nem vagyunk rá allergiásak, ami viszonylag ritka. Ettől függetlenül néhány ember számára kellemetlen mellékhatásokkal járhat. Az erőteljes hatású enzim segíthet a hegszövetek lebontásában, azonban nem válogat, és az emberi szájban található sejteket is megtámadhatja. Megoldást jelenthet az ananász szárának levágása, ugyanis a bromelain ott található a legnagyobb koncentrációban, illetve természetesen a konzerv ananász is jó választás ebből a szempontból. Ha teljesen kockázatmentes ananász-élményre vágyunk, akkor pedig meg kell főzni valamelyest, hő hatására ugyanis elpusztulnak a „harapós” enzimek.

Ebből a példából is jól látszik, hogy mennyire csodálatos a természet világa. A tápláló és egészséges gyümölcsök fogyasztása mindenki számára ajánlott, de vannak olyan ritka esetek, amikor nem árt résen lenni. Nehogy véletlenül a gyümölcs kezdjen el megcsócsálni bennünket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás