promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zseniális honfitársunknak köszönhető a világ legnépszerűbb itala, találmánya forradalmasította elkészítését
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világ egyik legnépszerűbb itala sokat köszönhet kiváló honfitársunknak, nélküle egészen másként nézne ki a napi rutinunk.

Vitathatatlan tény, hogy nagyon sokat köszönhet a világ a magyaroknak. Felsorolni is nehéz lenne azokat a zseniális feltalálókat, kutatókat és egyéb szakembereket, akik hazánkból indulva értek a csúcsra, valami olyat adva a világnak, amelyre korábban nem volt példa. Az természetesen nagyon szomorú, hogy jórészük ezt szülőföldjétől távol tudta csak megcselekedni, de most próbáljuk inkább a történet jó oldalát nézni. Akad egy olyan ital, ami sokunk mindennapi rutinjának részét képezi és amely szintén egy zseniális honfitársunknak köszönheti megszületését.

Ahogy arra már sokan rájöhettek, a kávéról van szó, amelynek fogyasztását és tárolását egy magyar születésű zseni teljesen átalakította. Illy Ferenc, avagy későbbi nevén Francesco Illy, 1892-ben született Temesváron. Édesapja asztalos volt, édesanyja pedig német származású asszony. Későbbi sorsát alapjaiban határozta meg a világháború, amelyből ő is kivette a részét. Két év alatt összesen tizenkét összecsapásban volt része, bátorságáért cserébe pedig több kitüntetésben is részesült. A nagy háborút követően Triesztben telepedett le, ahol élete mindkét nagy szerelmével összeköthette életét, későbbi nejével, illetve a kávéval. Trieszt ekkoriban a kávégyártás és forgalmazás fellegvárának számított, az 1800-as években már 66 kávéhoz kapcsolódó céget jegyeztek be a kikötővárosban.

Történetünk hőse egy kávékereskedésben kezdett dolgozni, majd hamarosan rájött, hogyan lehetne forradalmasítani a kávéipart. A vevők mindig a friss kávét keresték, annak semmihez sem hasonlítható illata és aromája miatt, ezért azon kezdett tűnődni, hogyan lehetne a kávészemeket minél tovább frissen tartani. Hamarosan zseniális ötlete támadt. A más területen már sikerrel alkalmazott vákuumcsomagolást továbbfejlesztette, a légmentes csomagolásban található kávészemek esetében az oxigént nitrogénnel helyettesítve. Ötletének köszönhetően vált lehetővé, hogy otthonunkban is mindig elérhető legyen a frissen pörkölt kávé zamata és aromája.

Az elért eredmények ellenére sem pihent a babérjain, hamarosan újabb magánéleti és szakmai sikerekben lehetett része. Összeházasodott a német-ír származású, olasz zongoratanárnővel, Vittoria Berggel, akivel két gyermekük is született. Nem hanyagolta azonban el másik szerelmét sem. 1933-ban megalapította az Illycaffét, két évvel később pedig szabadalmaztatta a forró gőzzel működő kávéautomatát, így megszületett a világ első automata eszpresszófőző berendezése. A dekoratív készülék a fülnek is tetszetős, dallamos Illetta nevet kapta.

Cége rendkívül sikeressé vált, azóta is elismerően nyilatkoznak róla a szakmában és még napjainkban is tartják magukat az alapító által lefektetett magas minőségi normákhoz. Csak a legjobb minőségű arabica kávékeveréket használják. Bizonyára komoly örömmel töltötte el a szívét, hogy fia is tovább vitte a vállalkozást, sőt, még kávéiskolát is alapított Triesztben.

Az Illycaffé manapság évi milliárdos forgalmat bonyolít le euróban számolva és továbbra is családi vállalkozásként működik. Az alapító neve legendává lett, páratlan minőségű termékeit pedig milliók fogyasztják szerte a világban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás