promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Királyné után kapta a nevét a világ leghíresebb pizzája, aminek lélegzetelállító története van
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rengetegen imádják és nem is drága, mégis királyi származással bír ez a finomság.

Kevés olyan kérdés akad az életben, amiben annyira nagy lenne az egyetértés az emberek között, minthogy enni jó. Ahány nép, annyi féle konyhaművészet, de a finom fogások szeretete minden kétséget kizáróan határokon átívelő jelenség. Divatok és éppen aktuális irányzatok jönnek és mennek, de a világ legnépszerűbb ételei csak ritkán változnak. Akad közöttük egy olyan, amely már több mint egy évszázada indult hódító útjára, de népszerűsége még ma is töretlen.

A sokak által imádott pizza nem mai találmány. Története egészen régre nyúlik vissza az időben. A közkedvelt étel alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, amelyre paradicsom, vagy tejföl alapú szósz kerül, majd a végén különféle feltétek és reszelt sajt zárja a sort, sütése pedig eredetileg kemencében történik. Marcus Porcius Cato Maior a Róma történetéről írt munkájában a Kr.e. 3 században már említést tesz egy „lapos kelt tésztáról, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, majd köveken sütnek meg”.

Az idők során rengeteg változata alakult ki. A híres francia író, Alexandre Dumas már 1843-ban lelkesen ecsetelte írásában a pizza feltétek széles választékát és sokféleségét. Közülük is kiemelkedik azonban egy, amelyet a legegyszerűbbek egyikeként tartanak számon, mégis mindenki imádja, a névadása pedig egyenesen uralkodói eredettel bír a népszerű történet szerint.

A Margherita pizzát Nápolynak köszönhetjük, ahol ma is ismert változata vélhetően 1861 körül alakulhatott ki. Híressé válása az 1889-es évben kezdődött, amikor az ország uralkodója I. Umberto király és párja Savoyai Margit ellátogatott Dél-Olaszország legnagyobb városába. A fáma szerint a királyné már torkig volt az akkoriban divatos francia gasztronómiai különlegességekkel, ezért kíváncsiságától vezérelve meg akarta kóstolni a nép által annyira kedvelt, furcsa, tészta alapú ételt.

A szándékot hamarosan tettek követték és utasítást adtak a város legjobb pizzakészítőjének, hogy készítse el és szállítsa az uralkodónő lakosztályába a legjobb pizzáját. A pletykák szerint Raffaele Esposito első két próbálkozása nem sikerült túlzottan jó, mert sem a fokhagymát tartalmazó pizza Marinara, sem pedig a szardellás pizza Napoli nem nyerte el a nemes hölgy tetszését. A harmadik viszont telitalálatnak bizonyult. A paradicsom alapra mozzarellát és bazsalikomot tett a mester, így színei révén az olasz zászlót is sikerült belecsempésznie a finom ételbe, amely egyből meghódította Margit szívét és gyomrát. A nevét is róla kapta és vált belőle idővel a ma is jól ismert Margherita pizza, amelyet több alkalommal is a világ legnépszerűbb pizzájának választottak.

Végül, ha Te is kedvet kaptál ennek az egyszerű, de fenségesen finom fogásnak az elkészítéséhez, az alábbi recept segítségével könnyedén megteheted.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás