promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rémundorító 170 ezer éves titok tárult fel, ami átírja az emberiség történetét
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az emberiség történelme mindig is az evés körül forgott, a mostani felfedezés azonban nem biztos, hogy tetszene Gordon Ramsaynek.

Az emberiség fejlődésének zálogát elsősorban mindig a túlélés jelentette, ennek legfontosabb része pedig a táplálkozás. A történelmünk mindig is az evés körül forgott, de nem szabad elfelejteni, hogy míg manapság már a legtöbb embernek csak a magas élelmiszerárak borzolják az idegeit, őseink számára a sikeres vadászat az életben maradást jelentette.

A konyhaművészet, vagy divatos idegen kifejezéssel gasztronómia, mára a világ egyik legjövedelmezőbb üzletévé vált és még azt a csodát is sikerült elérniük, hogy míg régebben sok fiatal számára a konyhai munka csak nyűg volt, mára ez divatos közösségi tevékenységgé vált. Lépten nyomon népszerű vendéglőkbe botlunk az utcán és egymásnak adják a kilincset a különféle, éppen divatossá vált főzési irányzatok. Hosszú volt azonban az az út, amely idáig elvezetett és elődjeink üstjeit látva, nem biztos, hogy repetáért könyörögnénk.

Szakemberek régóta kutatják, hogy mit fogyasztottak a korábbi korok emberei, mert ennek segítségével jobb képet kaphatunk nem csupán életükről, de arról is, hogy a táplálkozási szokások hogyan alakították életünket és végső soron magát az embert is. A régészeknek olyan leletre sikerült most rábukkanniuk egy dél-afrikai lelőhelyen, ami egészen más megvilágításba helyezi őseink főzési szokásait.

A Science News írása alapján 170 ezer éves elszenesedett kagylódarabokat találtak, amelyek az eddigi legkorábbi ismert, csigából álló étel elkészítését bizonyítják. Abban a korban két dolog volt igazán fontos, hogy viszonylag könnyen elkaphassák prédájukat, illetve annak megfelelő kalóriatartalma. Az óriás szárazföldi csigák mindkét kitételnek remekül megfeleltek, hiszen nagyon lassan mozogtak és nagy tápértékkel bírtak. Nem tűnnek túlságosan ínycsiklandozó fogásnak, de a régi korok embere számára valóságos égi ajándékot jelentettek ezek a puhatestű lények.

Elődjeink javára legyen mondva, legalább nem nyersen ették ezeket az ínyencfogásokat, hanem előtte parázson megsütötték őket a leletek tanulsága szerint. Bár ki tudja, talán még a Pokol konyhája révén ismertté vált Gordon Ramsay is látna fantáziát ebben és a fúziós konyha révén képes lenne számunkra is vonzóvá tenni ezeket a lassan csúszó fehérjebombákat.

Az alábbi videó rövid betekintést nyújt az emberiség táplálkozásának fejlődésébe.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás