promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Beleborzongsz, ha megtudod, mi kerül a borunkba. Ízforradalmat okoz a titkos, új összetevő
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A bor az emberiség egyik legkedveltebb itala, egy új, titkos összetevője pedig szabályos ízrobbanást okoz.

A bor fogyasztásának élvezete szinte egyidős a civilizációnkkal, a történelmi feljegyzések szerint már közel 6000 éve készítik az emberek a föld szinte minden pontján. Amikor már kezdtük azt gondolni, hogy ezen a területen nem tudnak újat mutatni nekünk, kiderült, hogy mekkorát tévedtünk. A borok világában egy új, különös összetevőnek hála ugyanis újabb izgalmas fejezet nyílt a közelmúltban.

A nem annyira titkos, ámbár annál érdekesebb adalék nem más, mint az arany. A tudományos kutatások szerint az értékes nemesfém hozzáadása a borhoz javíthatja annak ízét. Az új kutatások szerint az arany nanorészecskék egyfajta okos felületet biztosítanak, amely képes megkötni a borokban található kénvegyületeket, ezzel javítva a nemes nedű aromáját. Akik most azon kezdenek aggódni, hogy ez mennyire fogja megdrágítani kedvenc italukat, a válasz meglepően pozitív: a részecskék, és az általuk megkötött molekulák, a folyamat végén eltávolíthatóak, majd később ismét felhasználhatóak.

A Flinders Egyetem ausztrál borok kutatásával foglalkozó intézete a nemkívánatos szennyeződések, különösen a kénvegyületek eltávolításának feladatára összpontosított. A Science of Food című folyóiratban közzétett tanulmányban Dr. Agnieszka Mierczynska-Vasilev és munkatársai egy plazmapolimerrel bevont felületre ragasztottak 68 nanométer széles aranyrészecskéket. Az arany részecskéi, annak ellenére, hogy maga az arany nem reaktív, erősen kötődnek a különböző kénvegyületekhez, beleértve a hidrogén-szulfidot (ami a romlott tojás szagát is adja) és az olyan bonyolultabb molekulákhoz, mint például a metántiol.

Mierczynska-Vasilev röviden így foglalta össze a találmány lényegét:

„Az új módszer legnagyobb előnye, hogy a nanorészecskék könnyen hozzáadhatóak, majd kivonhatóak. Gyakorlatilag egyetlen lépéses folyamatról van szó, ahol az okos felületet közvetlenül a borhoz adják, majd egy bizonyos időszak után eltávolítják.”

A nanofelületek a jövőben csomagolóanyagokhoz és szűrőeszközökhöz is hozzáadhatóak lesznek a tanulmány készítői szerint, ami egészen új távlatokat nyit felhasználhatóságuk előtt.

A kén nagyon fontos elem, de nem véletlen, hogy a nyugati kultúra a pokollal és az ördöggel hozza összefüggésbe kellemetlen szagának köszönhetően. Kisebb mennyiségben is képes lehet tönkretenni egy ízletes ételt, vagy egy olyan finom nedűt, mint a bor, és a borászok sokat költenek arra, hogy minél hatékonyabban tudják eltávolítani belőle. A kérdést viszont tovább bonyolítja, hogy néhány illékony kénvegyület hozzájárul a borok gyümölcsös jellegzetességeihez, amelyeket viszont kívánatosnak tartanak.

Korábban rezet is használtak hasonló célokra, de annak akadtak egészségügyi kockázatai, ráadásul arra is vigyázni kellett, hogy kellemetlen ízt hagyhat maga után. Az arany ezzel szemben minden szempontból tökéletes választásnak bizonyult.

A tanulmány tehát nem csupán a borászat tudománya előtt nyújt egészen új távlatokat, hanem hozzájárulhat a borok ízének és minőségének további javításához is. Az csak a hab a tortán, hogy az új technológiával készült borok nem lesznek luxus termékek, lényegében a középkategóriába sorolhatóak ár szempontjából, minőségük viszont felveszi a versenyt a magasabban árazott versenytársaikkal is.

Az alábbi videóban pedig az igazán különleges – és drága - borok világába nyerhetünk egy kis betekintést.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás