promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Részeg vandálok találkoztak össze Szent-Györgyi Alberttel, és meg is gyalázták az emlékét – sokan nem is tudják, hogy ő az egyik legkiemelkedőbb Nobel-díjasunk
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A polgármester teljesen kiakadt, hogy mi történt Szent-Györgyi Albert szobrával.

Enying városnak számít, de ettől függetlenül aprócska lakossága van. A Fejér vármenyei kis településen kicsivel több, mint 6600 ember él. Ettől függetlenül gyönyörű a környezet, és megtalálható itt egy Árpád szobor, van II. világháborús emlékmű, 56-os kopjafa, Turul szobor, de megnézhetjük Szent-Györgyi Albert mellszobrát is.

Bár, ha turisták épp jártak arra múlt hét szombaton, akkor pont botrányos állapotban láthatták meg a leghíresebb hazai Nobel-díjasunk emlékét. Viplak Tibor polgármester a város hivatalos Facebook oldalán fejezte ki a felháborodását, és alaposan kikelt magából.

„Magukat erősnek gondoló, barbár, semmitérő, nulla,(fokozhatnám még) emberek feldöntötték az éjszaka folyamán Szent-Györgyi Albert mellszobrát. te,( szándékosan kisbetűvel) aki ezt a cselekedetet tetted, tudod egyáltalán, hogy ki volt Ő? Fogalmad sincs, gondolom”

- írta a posztban a városvezető.

Szent-Györgyi Albert mozgalmas életéről nehéz pár sorban beszámolni. Tényleg kalandos pályafutása volt, és rengeteg akadályon kellett átküzdenie magát, mire 1930-as évek elején Szegeden izolálta a C-vitamint. Munkásságát később 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el.

A kalandos pályafutása említésekor tényleg nem a levegőbe beszélünk, mivel a második világháborúban aktívan bekapcsolódott az antifasiszta ellenállási mozgalomba is. Szent-Györgyi Albert 93 évesen hunyt el, és szellemileg végig a csúcson volt. Végül veseelégtelenségben halt meg a saját otthonában. Az Atlanti-óceán partján lévő Woods Hole-i köztemetőben temették el.

Sokan azért gondolják (bár ez szinte borítékolható), hogy részeg vandálok követték el a szobor ledöntését, mivel péntekről szombatra virradó éjszaka történt az eset. Fejér vármegyei város polgármester természetesen értesítette a rendőrséget, akik megkezdték a nyomozást.

Ralph Moss fantasztikusan sokszínű életrajzot írt Szent-Györgyi Albertről. George Wald, Orvosi Nobel-díjas azt mondta, hogy Ezt az életrajzot az ember úgy olvassa, mint egy regényt, mert Szent-Györgyi élete valóban olyan volt, mint egy regény.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás