promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült a nagy C-vitamin titok, ami miatt kárt is okozhatsz magadban
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ősz megérkezése miatt a gyógyszeres szekrényt alaposan feltölti mindenki C-vitaminnal, de vajon okosan is használjuk?

Anno 1937-ben a Nobel-díj Bizottság Szent-Györgyi Albertnek ítélte az orvosi és fiziológiai díjat a biológiai égés folyamatával kapcsolatos felfedezései, különösen a C-vitaminnal (aszkorbinsav) és fumársav katalizátorral végzett kutatómunkája elismeréseképpen. Ugyebár Norman Haworth közben kémiai Nobel-díjat kapott a C-vitamin szerkezetének meghatározásáért.

Itt van az ősz, ha még az időjárásban ez annyira nem is érzékelhető. A többség nem csak elkezdi ilyenkor feltölteni a gyógyszeres szekrényt C-vitaminnal, hanem vadul el is kezdi szedni. A C-vitamin esszenciális tápanyag, vagyis a szervezet nem képes előállítani, ezért étellel vagy táplálékkiegészítőkkel kell pótolni.

Az aszkorbinsav nem csak az őszi-téli időszakban nélkülözhetetlen a szervezet számára. Egész évben nagy szerepet tölt be a porcok, az izmok megfelelő működésében, a kollagéntermelésben és a szervezet védelmében a betegségekkel szemben, mivel antioxidáns hatású. Nagy szerepet játszik a fertőzésekből való felépülésében is.

A C-vitamin napi szükséglete felnőtteknek 75-90 mg között van, de ez változhat. Ha valaki például dohányzik, akkor ennél jóval többet kell bevinnie a szervezetbe. A C-vitamin túladagolása ritka, mivel a felesleges mennyiség kiürül a vizelettel. Azonban nagy dózisok (több mint 1000 mg) mellékhatásokat okozhatnak, mint például hasmenés, hányinger, gyomorégés vagy vesekő. Ezért nem ajánlott az aszkorbinsav ajánlott napi bevitelét túllépni hosszú távon.

A C-vitamin természetes forrásai közé tartoznak a citrusfélék (narancs, citrom, grapefruit), a bogyós gyümölcsök (eper, áfonya, ribizli), a paprika (piros, zöld, sárga), a paradicsom, a káposztafélék (kelbimbó, brokkoli), a burgonya és a csipkebogyó. Ezeket az élelmiszereket lehetőleg nyersen vagy alacsony hőmérsékleten főzve kell fogyasztani, mert a C-vitamin érzékeny a hőre.

A Pénzcentrum a cikkében rámutatott arra, hogy egy friss paprika 100 grammra vetített C-vitamintartalma az érettségétől és fajtától függően elérheti a 300 mg-ot is, amely önmagában bőven fedezi a napi szükségletet. De a narancs is 70-80 mg-ot tartalmaz, a zöldleveles zöldségek szintén magas C-vitamin tartalmúak.

Szóval, ha sokat viszünk be az aszkorbinsavból a szervezetünkbe, akkor az tényleg csak felesleges pénzkidobás. A gyógyszertárakban is nyugodtan választhatunk olcsóbb C-vitamint, amivel szintén nem lövünk mellé. Nyugodtan érdeklődjünk a gyógyszertárban is, mielőtt kiadnánk a pénzt valamilyen drága aszkorbinsavat vennénk, ami lehet csak a vécében végzi majd.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás