promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Eltűnt egymilliárd év a földtörténetből, a kutatók is csak találgatják, mi az oka

Eltűnt egymilliárd év a földtörténetből, a kutatók is csak találgatják, mi az oka

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Akár egymilliárd évnyi kőzetréteg tűnhetett el, csak feltételezések vannak arra vonatkozóan, hogy mi történhetett.

Az eltűnt egymilliárd év jelensége, amelyet a "nagy kihagyásnak" vagy "great unconformity"-nak is neveznek, régóta vitatott kérdés a geológiában. A prekambrium és a kambrium határán, tehát valahol 540 millió évvel ezelőtt kezdődhetett, de egyes helyeken a kihagyás korábbi időszakokat is magába foglalhat, és akár egymilliárd évnyi földtörténeti eseményt is hiányozhat.

Lényege, hogy a Föld kőzetrétegeinek vizsgálata során úgy tűnik, mintha egyes területeken hiányozna egy jelentős időszak a geológiai feljegyzésekből. Ezt az időbeli hiányt az üledékes rétegek vizsgálatából fedezték fel, ahol két kőzetréteg között szokatlanul nagy időbeli különbség van, amelyet nem lehet egyszerű erózióval magyarázni.

Hogyan tűnhetett el egymilliárd év?

Az eltűnt időszakot két kőzetréteg közötti, úgynevezett diszkonformitások jelzik, amelyek a geológiai események megszakítását tükrözik. Itt a Föld felszíne erodálódott, majd újra lerakódott az anyag, így a köztes idő nyoma eltűnt. A hiányzó időszakok pontos okai még mindig vita tárgyát képezik, de több elmélet is létezik.

Az egyik magyarázat az erózió. A Föld felszíne erodálódott az idők során, és az így eltűnt üledékes rétegeket soha nem tudták felfedezni, mivel azokat teljesen elpusztították.

Egy másik magyarázat szerint a Föld korai szuperkontinensének, például Rodinia vagy Pangea széthasadása és összeállása óriási hatással lehetett a kéregre és az üledékes rétegekre. A kontinensek összeütközésekor kialakuló hegyek lepusztulása és az azt követő erózió is törölhetett geológiai időszakokat.

A harmadik lehetséges magyarázat az, hogy egyes időszakokban a Föld felszíne globális jegesedésen ment keresztül, amely hatalmas eróziós erővel bírt. Ez eltávolíthatta a kőzetek nagy részeit, és így kihagyásokat eredményezett.

A Föld kérgének mozgásai, amelyek az óceáni medencék és a kontinensek kialakulását és mozgását okozzák, olyan hatásokat hozhatnak létre, amelyek a kőzetrétegeket összetömörítik, széttörik vagy eltüntetik.

Az eltűnt egymilliárd évvel az a legnagyobb baj, hogy emiatt a földtörténet bizonyos időszakai nehezebben értelmezhetőek, hiszen a kőzetrétegekben található fosszíliák és üledékes anyagok segítségével lehet rekonstruálni a múltat. Ha egy-egy időszak jelentős része hiányzik, akkor azok a környezeti, biológiai és klimatikus változások, amelyek ebben az időszakban történtek, kevésbé érthetőek.

Milyen élőlények nyomai veszhettek el örökre?

A nagy kihagyás egy hosszú időszak, amelyből hiányoznak a kőzetrétegek, és nehéz részletesen rekonstruálni a fejlődést. Azonban biztos, hogy az élet egyszerűbb formákból a komplex többsejtű élőlényekig jutott el ebben az időszakban. 

Kutatók szerint az első olyan élőlények, amelyek primitív gerinchúrral rendelkeztek, így a mai gerinces állatok (például a halak és az emlősök) korai ősei is ekkor fejlődhettek ki.