promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
 Lyukakat fúrtak az ősi sumérok egyes emberek koponyájába, a felfedezés lenyűgöző még a mai tudomány számára is
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Lyukas koponyát fedeztek fel, a titok, ami mögötte van lenyűgözi a tudományt.

Régészek egy lenyűgöző felfedezést tettek Dél-Irakban, az ókori sumér város, Ur romjai között. A feltárás során egy 5000 éves koponyát találtak, amelyen trepanáció nyomai láthatók. Ez a beavatkozás, amelynek során lyukat fúrnak a koponyába, az ókori gyógyászat egyik legfejlettebb technikája volt.

A trepanált koponya egy 30-as éveiben járó férfié volt, aki valószínűleg agysérülést szenvedett. A koponyán lévő lyuk sima és kerek, ami arra utal, hogy a beavatkozást egy ügyes sebész végezte. A régészek úgy vélik, hogy a trepanáció célja a nyomás enyhítése volt a sérült agyban, és a beteg életének megmentése.

Ez a felfedezés nem egyedülálló. Az ókori Mezopotámiában a trepanáció viszonylag gyakori volt. A régészek eddig több tucat trepanált koponyát találtak a sumér, akkád és asszír városok romjai között.

A sumér orvostudomány fejlettsége

A trepanáció nyomai arra utalnak, hogy az ókori sumérok fejlett orvostudománnyal rendelkeztek. Ismerték az agy anatómiáját, és képesek voltak bonyolult sebészeti beavatkozásokat elvégezni.

A sumérok nem csak a trepanációt alkalmazták. Más gyógyászati technikákat is ismertek, mint a kötés, a fáslizás és a gyógynövények használata.

A régészeti leletek fontossága

A régészeti leletek, mint a trepanált koponyák, betekintést nyújtanak az ókori sumérok életébe és kultúrájába. Ezek a leletek azt mutatják, hogy a sumérok fejlett civilizációt hoztak létre, amelynek fejlett orvostudománya volt.

A jövő kutatásai

A régészek továbbra is kutatják az ókori sumérok orvostudományát. Remélik, hogy a jövőbeli kutatások még többet fognak elárulni a sumérok gyógyászati ​​technikáiról és tudásukról.

Ez a lenyűgöző felfedezés újabb bizonyítékot szolgáltat az ókori sumérok fejlettségére. A trepanált koponya arra utal, hogy a sumérok fejlett orvostudománnyal rendelkeztek, és képesek voltak bonyolult sebészeti beavatkozásokat elvégezni.

Forrás: Sciencehistory

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás