promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szokatlan jelenséget észlelt a NASA a sivatag közepén, hatalmas területet érint a Szaharában

Szokatlan jelenséget észlelt a NASA a sivatag közepén, hatalmas területet érint a Szaharában

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Azonnal észrevehető az űrből készült felvételeken a hatalmas változás.

Ritka áradás a Szaharában: Egy szokatlan időjárási jelenség

2024 szeptemberében rendkívüli időjárási esemény történt a világ egyik legszárazabb helyén, a Szahara-sivatagban. Évtizedek óta először árasztotta el heves esőzés Marokkó, Algéria, Tunézia és Líbia északi részét, miután egy extratrópusi ciklon hatalmas mennyiségű csapadékot hozott. Mindössze két nap alatt a térség megkapta az éves átlagos esőmennyiséget, néhol akár 200 millimétert is, ami sokszorosa a szokásos csapadéknak. Ez a ritka esemény lenyűgöző látványt és sajnos tragédiát is hozott magával.

Lenyűgöző átalakulás

A hatalmas esőzés drámai változásokat hozott a sivatagi tájban. Tavak jelentek meg a híres homokdűnék között olyan helyeken, mint Merzouga és az Iriqui Nemzeti Park, ahol a tómedrek évtizedek óta szárazak voltak. A NASA műholdfelvételei megmutatták a változást: a korábban kopár vidék most víztükrökkel tarkított. A helyiek és a turisták is meglepődve nézték, ahogy a 4x4-es járművek újonnan keletkezett pocsolyákon keresztülhaladnak, és pálmafák állnak részben víz alatt. Ez a ritka látvány megindította a diskurzust arról, hogy vajon hosszú távon hogyan változhat meg a sivatag éghajlata.

A helyi közösségekre gyakorolt hatás

Az elragadó látvány mellett a heves esőzések súlyos károkat is okoztak. Villámárvizek pusztították az infrastruktúrát és otthonokat, különösen Marokkóban és Algériában, ahol több mint 20 halálesetet jelentettek. A mezőgazdaságot is jelentős kár érte, és a marokkói kormány sürgősségi segélyt biztosított a gazdáknak, valamint az újjáépítési munkákra. A térség, amely hat éve küzd súlyos aszállyal, vegyes érzelmekkel fogadta az áradásokat. Miközben az esőzés segített a talajvízkészletek feltöltésében, az ilyen viharok kiszámíthatatlansága továbbra is fenyegetést jelent.

Mi okozta az esőt?

Az extrém időjárási esemény egy extratrópusi ciklonnak köszönhető, amely eltér a trópusi ciklonoktól, hiszen a magasabb szélességeken, az egyenlítőtől távolabb alakul ki. Ez a ciklon az Atlanti-óceán felett formálódott, és nedvességet húzott Afrika egyenlítői régióiból a Szahara északi részére. Meteorológusok szerint ez a jelenség akár hosszú távú változásokat is hozhat a térség időjárásában, mivel a megnövekedett párolgás több nedvességet vihet a légkörbe, ami gyakrabban okozhat viharokat.​

Az éghajlat változása?

A 2024-es áradások előrevetítik, hogy a jövőben milyen változások várhatók a Szaharában. Ahogy a klímaváltozás tovább formálja a globális időjárási mintákat, a megnövekedett párolgás és nedvesség a légkörben azt eredményezheti, hogy a sivatagi régiókban gyakoribbak lesznek a heves esőzések. Ez nemcsak az ökoszisztémákra lesz hatással, hanem az ott élő emberek életére is, akik már most szembesülnek az ilyen szélsőséges időjárási jelenségek következményeivel​.

forrás: Earth Observatory