promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Medvét láttak Budapesttől nem messze, az erdőben, egy patak mellett bukkant fel

Medvét láttak Budapesttől nem messze, az erdőben, egy patak mellett bukkant fel

Borítókép:  Profimedia / képünk illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc

A barnamedve akár ötven kilométert is képes megtenni egy nap alatt, hamarosan búvóhelyet keres magának és téli álomba merül.

Egyre több medve próbál szerencsét hazánkban, a vadállatok a szomszédos országokból cammognak át hozzánk. Ezúttal a Komárom-Esztergom vármegyei Bajót községhez közel, Péliföldszentkereszten láttak medvét az erdőben, ami alig 50 kilométerre van a fővárostól, ekkora távolságot egy nap alatt megtesz az állat.

Tóth Zoltán, Bajót polgármestere azt írta a település Facebook-oldalán, hogy azonnal felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, a helyi vadásztársasággal, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival.

„A vadásztársaság hivatásos vadásza még tegnap délután bejárta a helyszínt, majd ma reggel én személyesen is bejártam a területet, mint aktív vadász. Sem a szakszemélyzet, sem pedig én medvére utaló konkrét nyomot (lábnyom) nem találtunk. Ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy az észlelések nem voltak valódiak! Ezért kérek minden erdőjárót, hogy fokozott figyelemmel tartózkodjanak az erdőkben, és ha bármilyen szokatlan dolgot (közvetlen találkozás, lábnyom, stb.) tapasztalnak, látnak azt haladéktalanul jelezzék az önkormányzat, a rendőrség, vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Park felé! Azt gondolom, hogy jelen esetben tökéletesen igaz a közmondás, miszerint jobb félni, mint megijedni”

– írta a településvezető.

A medve feltehetően Szlovákiából jöhetett át, ahol főként a barnamedve (Ursus arctos) fordul elő. Ez a faj Közép-Európa legnagyobb testű ragadozója, az erdőkben él és vadászik. 

Szakértők szerint a barnamedvék napi megtett távolsága attól függ, hogy élelmet keresnek-e, vándorolnak-e, vagy egyszerűen csak az élőhelyükön mozognak. Átlagosan naponta 10-20 kilométert tesznek meg, de ha szükséges, akár 50 kilométernél is többet gyalogolhatnak egy nap alatt. A mozgásuk intenzitása évszakonként is változik: tavasszal és nyáron, amikor több az élelem, kisebb távolságokat tesznek meg, míg ősszel, amikor készülnek a téli álomra, aktívabban keresik a táplálékot.

Hamarosan téli alvóhelyet keres a medve

A barnamedvék Szlovákiában november és december között kezdik meg a téli álmot, amikor az időjárás hidegebbre fordul és a hóesés elkezdődik. A pontos időpont attól függ, milyen a hőmérséklet és mennyi táplálék áll rendelkezésre. Ha az ősz hosszabb ideig enyhe, a medvék később vonulnak nyugovóra, de ha korán beköszönt a hideg idő, hamarabb kezdik meg a téli pihenést.