promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ismét felbukkant a medve a Nyírmártonfalva közelében, vadászok járják a területet

Ismét felbukkant a medve a Nyírmártonfalva közelében, vadászok járják a területet

Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Egy férfi állítólag másodszorra pillantotta meg a medvét Nyírmártonfalva közelében, erdészek és vadászok is járják a környéket.

A község elsőszámú vezetője múlt csütörtökön hívta fel a nyírmártonfalvai lakosok figyelmét a közelben ólálkodó veszélyre. Filemon Mihály a mai nappal elköszönt a polgármesteri tisztségtől, a medve azonban nem hajlandó elköszönni, vasárnap a 48-as főút mentén, Vámospércs és Haláp között látta egy férfi, állítólag már másodjára – tájékoztatta a Haon.hu portált Filemon Mihály. A medve kitartást bizonyítja, hogy Hármashegyalján, a tanyák környékén a nyomát is látták, sőt egy helyi szerint birkákat és kutyákat is megölt.

Természetvédelmi őrök is figyelik a környéket, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága szerint ők nem látták sem a medvét, sem a lábnyomait.

Ugyanezt állítja a Nyírerdő Zrt. is, melynek szakemberei, azaz erdészek és hivatásos vadászok folyamatosan járják a területet. A megegyezés szerint: amint megpillantanák az állatot vagy egyértelmű nyomra bukkannának, értesíteniük kell a hatóságokat és az önkormányzatokat. Ilyen esetben a lakosok biztonsága az első. 

Turisták is találkoztak medvével

A medvékre jellemző, hogy nagy távolságokat tesznek meg, több tíz kilométert gyalogolhatnak egy nap alatt, de ha valahol megfelelő táplálékforrást találnak és nem érzik háborgatva magukat, nehezen állnak odébb. Nyírmártonfalva környékén számos tanya van, ahol haszonállatokat tartanak. Az egyik gazda arról számolt be nemrég, hogy hetekkel ezelőtt három birkája és egy kutyája pusztult el, vélhetően medvetámadásban.

Az utóbbi években több esetben rögzítettek medvéket a hazai vadkamerák. A Bükkben például februárban, májusban és augusztusban is sikerült lencsevégre kapni egy-egy példányt. Nyár végén egy túrázócsapat futott össze az egyik bundással, akik azonnal jelentették a medveészlelést a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnál – olvasható a nemzetipark-igazgatóság oldalán.

A kirándulók a Bánya-hegy és a Kis-kőháti-zsomboly közötti turistajelzésen pillantották meg az állatot. A világos nyaki elszíneződés alapján valószínűleg Gallér lehetett, az állatról már korábban is készített felvételeket az kameracsapda. Konfliktus nem történt a turisták és a medve között, a találkozás után ki-ki ment tovább a saját útján.