promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
3000 évig szunnyadt méregdrága kincs a Balatonnál, előkerült a műtárgy

3000 évig szunnyadt méregdrága kincs a Balatonnál, előkerült a műtárgy

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Több ezer éves és felbecsülhetetlen a balatoni lelet.

Egy páratlan bronzkori kincs: A Somló-hegy arany nyakéke, amely a világ figyelmét is felkeltette

A régészeti felfedezések egy új fejezete

2024 augusztusában, a Somló-hegyen végzett ásatások során egy szenzációs lelet került napvilágra: egy szinte érintetlen, 3 ezer éves bronzkori arany nyakék. Az ékszert egy agyagkorsó mélyén találták, amelyben különböző bronz ékszerek – karikák, pitykék, gyöngyök és spirálok – társaságában pihent évezredeken át. A Balaton közeli Somló-hegy így ismét a régészeti felfedezések középpontjába került, hiszen ez az arany nyakék nem csak Magyarország, de az egész európai kontinens szempontjából is kiemelkedő jelentőségű leletnek számít.

A ásatás során feldezett korsó mélyén megbúvó kincs

A lelet különlegességét az adja, hogy az arany nyakék egy közönséges agyagkorsó belsejében volt elrejtve. Ez a lelet olyan tökéletes állapotban maradt fenn, hogy szinte elképzelhetetlen, mennyi időn keresztül pihent háborítatlanul a föld mélyén. A korsó belsejében talált bronzékszerek szintén figyelemre méltóak, de az igazi értéket a rendkívül finom kidolgozású, gazdagon díszített arany nyakék képviseli.

A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai szerint a leletet körülvevő titokzatosság még vonzóbbá teszi ezt a felfedezést. Miért rejtette el valaki a drága ékszert és bronztárgyakat egy agyagedény mélyére? Egy esetleges háborús helyzet, vagy valamilyen vallási szertartás részeként kerülhettek ide a tárgyak? A válaszok kutatása továbbra is folyamatban van, de a lelet bizonyítja, hogy a Somló-hegy egykoron jelentős központ volt a késő bronzkori és kora vaskori emberek számára.

Gazdagság és hatalom szimbóluma

A Somló-hegyen talált arany nyakék arra utal, hogy a Kr.e. 1000–850 közötti időszakban a térség lakói között kimagasló társadalmi státusszal rendelkező, gazdag emberek élhettek. Az arany ékszert feltehetően egy magas rangú nő viselhette, aki a korabeli elit tagja volt. A lelet nem csupán a személyi gazdagságot jelképezi, hanem a Somló-hegy gazdag történelmi múltját is, amelyről a mostani ásatások egy újabb fejezetet nyitottak meg.

A korsó belsejében talált ékszerek és a lenyűgöző arany nyakék azt mutatják, hogy a késő bronzkor emberei már kifinomult művészi és technológiai tudással rendelkeztek. A nyakék aprólékos kidolgozása és mintázata arról tanúskodik, hogy viselője számára nemcsak státuszszimbólum, hanem spirituális jelentőségű tárgy is lehetett.

Európai viszonylatban is egyedülálló

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, dr. Zsigmond Gábor szerint a Somlón előkerült arany nyakék nem csupán a múzeum több mint 220 éves történetében szenzáció, hanem európai viszonylatban is kiemelkedő lelet. Mindössze néhány hasonló arany nyakékről tudnak, amelyek Európa más országaiban kerültek elő, és ezek közül is csak 3-4 példányt tartanak számon, amelyek jelentőségükben összemérhetők a Somló-hegyi nyakékkel.

A lelet felbecsülhetetlen értéke és ritkasága miatt az ékszert október közepétől a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében, a „Hónap kincseként” lehet megcsodálni. Az érdeklődők így nemcsak egy kivételes bronzkori tárgyat, hanem az európai történelem egy különleges darabját is megismerhetik.

A Somló-hegy titkai: régészeti feltárások a 21. században

A Magyar Nemzeti Múzeum régészei 2023-ban kezdték el a Somló-hegy átfogó régészeti feltárását. Az elsődleges cél a helyi régészeti emlékek dokumentálása és megőrzése volt, ám a feltárások során egyre több értékes lelet került napvilágra, köztük számos bronzékszer és egyéb használati tárgy. A felfedezések olyannyira bőségesek voltak, hogy egy teljes kiállítási anyag összeállításához is elegendőek lettek.

Az eddig előkerült leletek alapján a régészek úgy vélik, hogy a Somló-hegy egykoron egy virágzó közösség központja lehetett. A terület stratégiai fontosságú volt, hiszen a Balaton közelsége és a hegy védelmi szempontból is előnyös elhelyezkedése vonzotta az embereket. A bronz- és vaskor idején a Somló-hegyen élők kereskedelmi és katonai szempontból is jelentős szerepet tölthettek be a térségben.

A nyakék történelmi jelentősége és kulturális örökség

A Somló-hegyen talált arany nyakék nem csupán egy régészeti szenzáció, hanem a magyar és az európai történelem egy különleges fejezete is. Az ilyen típusú leletek segítenek abban, hogy mélyebben megértsük a bronz- és vaskori társadalmak működését, gazdaságát és vallási életét.

A kiállítás és a lelet bemutatása lehetőséget ad arra, hogy a nagyközönség is részese lehessen ennek az izgalmas felfedezésnek. A Magyar Nemzeti Múzeumban október közepétől bárki megcsodálhatja a Somló-hegyi arany nyakéket, amely nemcsak a múzeum gyűjteményének, hanem a teljes magyar történelmi örökségnek is egyik legértékesebb darabja.

Forrás: likebalaton