promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A Balaton már nem édesvizű tó, ezért lesz egyre sósabb a szakértők szerint

A Balaton már nem édesvizű tó, ezért lesz egyre sósabb a szakértők szerint

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

A Balaton vizének sótartalma az emberi tevékenység miatt emelkedik és nagy hatással van az élővilágra.

Idén is rengetegen voltak a Balatonnál, a magyar tenger a belföldi és a külföldi vendégek számára is kedvelt nyári célpont. A legforróbb hónapokban számos hír jelent meg az egyre drágább lángosról és csapolt sörről, a vízminőségről viszont kevesebb szó esett, pedig lenne miről beszélni a környező települések vezetőinek és a szakembereknek. A Balaton ugyanis egyre sósabb.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Országos Vízügyi Főigazgatóság közös tanulmánya átfogó képet rajzol az ország legnagyobb állóvizének kémiai viszonyaira vonatkozó, 130 évet átívelő változásáról. Kiderült, hogy a tó vizének sótartalma a tizenkilencedik század végétől a huszadik század közepéig nem változott, ezt követően azonban az utóbbi ötven évben tartós és napjainkig tartó növekedése indult meg.

Miért lesz egyre sósabb a Balaton vize?

A Balaton sótartalma az emberi tevékenység miatt emelkedik. Elsődleges kiváltó ok a bányászat, a kőolaj- és gázkitermelés, de az utak sózása, a műtrágyahasználat, és a tájhasználat változása is hozzájárul a kedvezőtlen folyamathoz. Emellett az urbanizáció, a kommunális és ipari szennyvízkibocsátás, a beépített, lefedett területek növekedése a vízgyűjtőterületen szignifikánsan növeli az iontranszportot, amire a klímaváltozás is ráerősít.

A tanulmány szerint korábban nem fordult elő, de az ezredfordulót követően napjainkig kilenc alkalommal volt a tó éves vízmérlege negatív, azaz a hozzáfolyás és a csapadék nem fedezte a párolgást, ami szükségszerűen növelte a víz tartózkodási idejét a tóban, ami az oldott sók töménységének növekedését eredményezte.

Amennyiben a sótartalom növekedésének tendenciája nem változik, ötven év múlva a Balaton sótartalma megközelíti az 1000 mg/l értéket, amely a tavi élővilág jelentős megváltozását okozhatja 

– figyelmzetetnek a szakemberek.

A Balaton már nem édesvizű tó

A tó esetében kimutatták, hogy a tó körüli beruházások egyre nagyobb darabokat harapnak ki az élővízből, a beépített terület részaránya az 1927-es 1,6 százalékról mára 6 százalékra nőtt.

A tanulmány egyik legmeglepőbb megállapítása, hogy a Balaton egészen az 1980-as évek elejéig édesvizű tó volt, de ma már édes-sós átmeneti vizű. A kutatók folyamatosan vizsgálják az állapotát.

Forrás: Facebook