promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borzalmasan kártékony állat jelent meg a Balatonban, azonnal lépni kell, felhívást tettek közzé

Borzalmasan kártékony állat jelent meg a Balatonban, azonnal lépni kell, felhívást tettek közzé

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Ha nem cselekednek villámgyorsan, az őshonos fajok látják kárát a terjedésének.

Riasztó megállapítást tett a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, amely több balatoni halfaj táplálkozási szokásait vizsgálta. A sügér és a bodorka mellett az inváziós fekete törpeharcsa esetében különböző megállapításokat tettek a szakemberek.

Előbbi kettő őshonos faj, utóbbi viszont nem, és ez problémát jelenthet a későbbiekben, még akkor is, ha jelenleg még nem tapasztalható, hogy bármilyen hatással lennének egymásra. Ez azonban csak idő kérdése.

Habár a fekete törpeharcsa egyelőre más területeken és mást táplálkozik, mint a többi halfaj, Czeglédi István, a BLKI tudományos munkatársa szerint amint megnőne az egyedszámuk, ez a helyzet gyorsan megváltozhat.

Mint azt a vizsgálatok kimutatták a fekete törpeharcsa főleg makrogerinctelenekkel, vagyis a szabad szemmel látható, gerinctelen állatokkal, így például csigákkal, kagylókkal vagy rovarlárvákkal és halakkal táplálkozik. Méretük növekedésével ugyanakkor a kisebb halakat is elfogyasztják.

„Az eredmények alapján a balatoni fekete törpeharcsa elsősorban közvetlen ragadozáson keresztül hat negatívan az őshonos halakra, míg a különböző táplálékalkotókért zajló versenyen keresztül kevésbé”

– írja az elemzés.

Az elmúlt években a balatoni horgászokat egyre inkább ösztönzik a fekete törpeharcsa kifogására, és ma már merítőszákkal is engedélyezett a kifogásuk az ivadékoknak is, melyek sűrű felhőként vonulnak a kikötők közelében.

A szakértők szerint ugyan most még korai lenne ennek a pozitív hatásairól beszélni, de a kezdeményezést biztatónak tartják. Fontos megjegyezni, hogy az ivadékfelhőket jelenleg csak horgászok meríthetik ki, mivel ehhez alapvető fajismeretre van szükség, hogy véletlenül se távolítsanak el más, őshonos fajokat.

Borzalmasan kártékony

A fekete törpeharcsa 2022 júliusában került fel az Európai Unió inváziós fajokat tartalmazó listájára, és hazánkban is szigorú jogszabályokkal védik a Balatont ettől a fajtól. A szakértők a kifogott halak vissza nem engedésén és az ivadékok kimerítésén kívül más beavatkozást nem javasolnak.

„Sem a fajspecifikus betegségeket, sem az invazív ragadozó halfajok betelepítését nem tartjuk jó ötletnek, mert ezek beláthatatlan következménnyel lehetnek más fajokra”

– indokolta a halfajjal kapcsolatos döntéseket Czeglédi István.