Ezt neked Balaton, itt a legolcsóbb a lángos egész Magyarországon: 20 évvel ezelőtti áron adják mindenki nagy kedvencét
Olvass tovább...
Egy egész bűnözőhálózat épült ki egyetlen egyszerű ételre alapozva, minden vármegyében volt, aki ebből lett milliomos.
Ha azt mondom balatoni kajálás, akkor a legtöbb embernek automatikusan a lángos ugrik be, pedig van valami, amit régebb óta fogyasztanak az emberek a magyar tenger mellett. Az 1970-es évek Balatonjára visszaemlékezve sok szép sztorit lehet hallani, hihetetlen nosztalgia árasztja el az embert egy-egy ilyen visszaemlékezésnél. Lányokról, fiúkról, fiatalokról, idősebbekről, németekről, napsütésről és olyan remek hangulatról, amilyet ma már elképzelni sem tudunk a rengeteg házsártoskodó, követelőző, hisztériázó látogató és nyaraló, türelmetlenkedő eladó és nem éppen udvarias kiszolgálás mellett. Egy valami azonban különbözőségeik és majdnem 60 év eltelte után is közös a mai és a régi korok üdüléseiben: a főtt kukorica elmaradhatatlan kiegészítője a strandolásnak.
Olvass tovább...
Azonban nem volt ezt olyan egyszerű árusítani, mint azt gondoljuk, sokan vadásztak az illegális, kukorica zugárusokra. Mert bizony így hívták őket és voltak dögivel: minden strandon találkozhattunk velük, amilyen váratlanul tűntek fel, úgy tűntek el is, főleg, ha esetleg még egy rendőrt is megpillantottak a szemük sarkából. Mert hogy a legtöbbnek engedélye nem volt, a higiéniai előírások betartását nem tudták náluk ellenőrizni, nem adóztak és azt sem lehetett tudni, hogy honnan szerezték be a portékájukat, továbbá az eldobált, lecsupaszított kukoricacsövek is problémát jelentettek.
De más miatt is bosszantotta ez a népeket: túlárazva adták a terméket, ám annak annyira jellegzetes, hívogató, csábító illata volt, hogy a többszörösen megkért árat is kifizette az, aki menthetetlenül megkívánta az egyébként faékegyszerűségű strandkaját.
Így készíthetsz otthon tökéletes főtt kukoricát:
És bizony akkori mércével mérve brutális árréssel dolgoztak az árusok: míg Pesten 1 forint volt a kukorica, főzve pedig 3, addig ők akkor 5-6 forintot is elkértek egy-egy darabért és hihetetlen profitra tudtak szert tenni. Könnyűszerrel eladtak egy nap 400 darabot, egy hónapban pedig elképesztő pénzeket, 120-140 ezer forintot is megkereshettek, úgy, hogy akkoriban az átlagkereset 1400 forint volt.
És hogy honnan szerezték a kukoricát? Volt, aki a saját földjén termesztette meg, volt, aki földet bérelt, esetleg nagyobb mennyiséget vásárolt egy termesztőtől és bizony olyan is akadt, aki ellopta a csöveket (bár azért ez volt a kevésbé jellemző, hiszen úgy nem lehetett maximalizálni a profitot a korlátozott mennyiség miatt).
Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy ebből a bizniszből meg lehetet gazdagodni. Próbálkoztak az állami vállalatok is beszállni a piacba és előrecsomagolt kukoricát árultak, ám ez koránt sem volt olyan ízletes, hogy felvehette volna a versenyt a parton árultakkal. Természetesen a vedéglátóipari egységek is orroltak az árusokra, mert míg sokszor az ő helyeik kongtak az ürességtől, addig feketén dolgozó "kollégáik" dúskáltak a vásárlókban. Ők azonban akartak ennek az árusításával foglalkozni, a legtöbb éttermesnek ugyanis derogáltak az olya ételek, mint a főtt kukorica, a lángos, vagy a palacsinta.
Olvass tovább...
Forrás: Facebook, toretro.blog.hu