promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli dolog található a Balatonban, eddig kevesen tudtak erről

Rendkívüli dolog található a Balatonban, eddig kevesen tudtak erről

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions

Elképesztő történetek vannak a Balatonról, amelyeknek nagyon sok kis apró történetük van.

A balatoni legendákból szinte Dunát lehetne rekeszteni, hiszen minden településnek megvannak a maguk kis történetei. A legendák közül, amelyek a magyar tengerhez kapcsolódnak a legérdekesebbek a Balaton keletkezéséről szólnak, olykor hallunk szerelmes párokról, akiknek tragikus lovesztorijuk kapcsolódik a tóhoz, de olvashatunk óriásokról is ezekben a kis történetekben.

A mai napig azonban a leghíresebb legenda a híres balatoni alattjáró története, amelyről mi is beszámoltunk már egy korábbi cikkünkben.

A Tó-Retro oldalán lehet olvasni egy nagyon érdekes történetet arról, hogy mi került bele a tóba egykor.

Kinsky gróf szívurnája ugyanis ott van a Balatonban a mai napig, a gróf annyira szerette az országunkat, hogy ez volt a kívánsága. A legnemesebb szervét így egy ízvurnába zárták, és unokaöccse azt a tóba helyezte el, a legmélyebb pontjába. A történet pedig a két világháború közötti időszakban játszódott le Magyarországon.

Kinsky gróf ugyan cseh családban született, anyja révén magyar származású volt, édesanyja pedig erősen táplálta benne a magyarságtudatot is, csakúgy mint későbbi felesége, Festetich Georgina. A gróf korának egyik nagy híressége volt, hiszen jó eredményeket ért el a lósportban, halála után még szobrot is szerettek volna neki állítani, hogy emléke még több emberhez eljuthasson.

Később elvesztette mindenét, nem tett ugyanis hűségesküt az első világháború után a cseh uralomnak. Végrendeletében pedig azt kötötte ki, hogy szíve a Balatonban nyugodhasson.

A szívurnás temetés amúgy az 1600-as évektől nagy népszerűségnek örvendett a felsőbb körökben Magyarországon. Így a történet már csak a smi számunkra különleges a történelem perspektívájából.

Még több balatoni érdekesség érdekel?