promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felfoghatatlan dolog úszott a Balatonban? Évtizedek óta beszélnek róla a legendák világában
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez az egyik legérdekesebb történet a Balatonról.

Az elmúlt napokban nagyon sok hírt lehet olvasni a Titanic roncsa körült eltűnt tengeralattjáróról, amelyet egyelőre nem találnak. A sztoriért pedig százezrek érdeklődnek nap mint nap a neten. A tengeralattjáró-elsüllyedések amúgy nem szokványosak a modern korban, elsősorban világháborús tengeralattjáró roncsok buknak néha felszínre, Angliában példul pár hete fotóztak le egyet. Ám van egy magyar sztori is, amely arról szól, hogy egy tengeralattjáró süllyedt el a Balatonban.

Később pedig, 1939-ben létrejött egy alapítvány is, hogy megvizsgálja, tényleg ott vannak-e ezek a roncsok a magyar tenger alján.

Az alapítvány ki akarta emelni a szerkezetet, hogy aztán múzeumba juttassák azt. A sztori amúgy valid, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia napjaiban tengeralattjáró-építések folytak az országban, sőt, 1905-ben tényleg megtörtént az, hogy a Balaton vízére bocsátottak egy búvárhajót. Ám a történet a próbálkozások után átmegy nagyon obskúrusba, nem lehet tudni, hogy végül mi történt ezzel a hajóval, és azt sem, hogy hányszor próbálták ki a Balatonban. 1939-ben az ügy végére pontot szeretteek volna tenni, és talán sikerült is volna, ha a második világégés nem következik be.

Az újságcikkekből rekonstruálni lehet, hogy Keszthelynél volt az első merülőpróba, akkor nem jutott messzire a hajó, majd később már nagyobb távolságot tehetett meg, végül azonban egy motorhiba következtében lesüllyedt a Balaton aljára. Ez a legenda, mivel az utóbbi esetről már csak nagyon kevés hír maradt fenn, illetve a jármű nyomára sem bukkantak még a kutatók.

Ezt a legendát járja körül sűrűn illusztrált képekkel az Időutazó YouTube-csatorna videója:

(Forrás: Tó-Retro, Balaton.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás