promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
1500 kilométert gyalogolt, hogy igazi magyar lángost egyen, ez a külföldi férfi a világ legnagyobb dübbencsfanatikusa
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Gyalog indult el Magyarország felé a külföldi férfi, hogy egyen egy igazi lángost.

A magyar lángosnak külföldön is híre van. Ha valaki Magyarországra látogat, elsők között akarja megkóstolni az igazi lángost, és aki egyszer megkóstolja, azonnal megszereti. Azonban senki sem lehet nagyobb rajongója annál a külföldi férfinél, aki egyszer 1500 kilométert gyalogolt azért, hogy egyen egy igazi lángost nálunk.

Magát a lángost korábban sok más néven is hívtak: például bodag, vakvarjú, dübbencs, vagy kanvarjú. A lángosnak ma már nagyon sok fajtáját ismerjük, a klasszikus sajtos-tejfölös mellett van pörköltes, lecsós, juhtúrós, bolognai ragus, de még nutellás is.

Kevesen tudják, de az irodalomban is megjelenik egy helyen, mégpedig Fehér Béla Tengeralattjáró Révfülöpön című humoreszkjében, amiben Danyilo Szemjonovics Poszugyin kapitány, az 1944-es tengeralattjáró-csaták egyik legendás alakja a révfülöpi kikötőben, egyetlen lángos kedvéért merül fel a vízfelszín alól a tengeralattjárójával.

Az első lángosokat még a megmaradt kenyértésztákból csinálták, azokat lepényformákra nyújtották, majd parázson megsütötték őket. Feltétnek leginkább tejfölt, kapros túrót vagy zsírt és fokhagymát használtak, de olyan is volt, aki édesen fogyasztotta - ők lekvárt vagy porcukrot tettek rá. Maga a lángos elnevezéssel kapcsolatban van egy tévhit, hogy a langallóból ered, de ez nem igaz; valójában a láng szóból ered.

Bár már az 1700-as években ették, csak a 19. században változott meg az elkészítésének a módja, ugyanis ekkor jelent meg a sörélesztő, ezáltal lerövidült a kelesztési idő. Ezután már nem parázson, hanem zsírban, majd olajban sütötték ki a lángosokat. Az 1920-as évekre az egész országot meghódította, majd teljesen egybeforrt a Balatonnal és a nyári szezonnal.

A lángos ma már világhírű hungarikumnak számít, hiszen amerikaiak is előszeretettel kóstolják meg, de mégsem a tengerentúlon él a világ legnagyobb dübbencsfanatikusa, hanem Franciaországban. Francois Lardet még 2009-ben, gyalog kelt útra Párizsból, hogy elzarándokoljon Magyarországra, és egyen is igazi, magyar lángost. A francia férfi magyar felesége révén ismerte meg a lángost, és eldöntötte, hogy csinál magának egy ilyen kihívást. 1500 kilométert gyalogolt egy ilyen feliratú pólóban:

„Magyarországra megyek lángost enni”.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás