promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hamis csúcstelefonnal verik át itthon az embereket, százezreket bukhatunk, ezekre kell nagyon odafigyelni

Hamis csúcstelefonnal verik át itthon az embereket, százezreket bukhatunk, ezekre kell nagyon odafigyelni

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

A megszólalásig hasonlít az eredetire, de ne dőljünk be, utánzatról van szó!

Ma már (talán) alapnak tűnik, hogy az utcai árusok olyan ócska trükkjeinek nem dőlnek be a járókelők, amikor félmilliós telefonokon tizedáron akarnak túladni, mindenféle mondvacsinált indokokra hivatkozva.

A hasonló átverések azonban ugyanúgy jelen vannak, csupán az online térbe költöztek, és a legnépszerűbb apróhirdetési felületeken – ilyen egyebek között a Marketplace is – egymást érik a hamisított telefonok, még pofátlanabb árakon is, mint korábban.

Ez utóbbi annak is köszönhető, hogy napjainkra már szinte tökéletes utánzatokat készítenek, olyannyira, hogy egyesek megelégedve használják a „jó áron” megvett, amúgy legtöbbször meglehetősen hitvány minőségű terméket, majd bekocognak egy telefonos üzletbe, hátha akár még pluszosan is kijönnek a "remek" bizniszből. Csakhogy aztán jön a koppanás.

A laikus szem számára eredetinek tűnő készülékről ugyanis szakértő kezekbe kerülve egyből kiderül, hogy csupán egy gyenge hamisítvány. Erről nemrég egy videó is készült, amiben szintén egy hasonló esettel szembesülhetünk.

„Behoztak hozzánk egy Samsung S23 Ultrát eladni. Ez egy kamu S23, nem egy valódi Samsung telefon, nagyon gyakran előfordul, hogy ilyeneket csinálnak Kínában és átverik az embereket. Jelen telefont az ügyfelünk a megjelenés óta használja, abban a hitben, hogy az valódi. Az S-Penen is látszik, hogy ez nem pont olyan, mint a gyári. Mindenki nagyon vigyázzon, hogy hol vásárol, nagyon gyakoriak az ilyen esetek”

– szól a figyelmeztetés.

Az említett készülék egyébként még most is 400 ezer forint fölötti árakon kapható, így biztosak lehetünk benne, hogy ennek feléért, vagy épp negyedéért senki nem fogja odaadni. De miből jöhetünk rá, hogy hamis telefonnal van dolgunk?

Ezekre kell figyelni

Bár a doboz és maga a mobil is aprólékosan ki lehet dolgozva a küllemét illetően, a műszaki tartalmat nézve már gyorsan kiderül, hogy hol a probléma. Általában ezek a telefonok sokkal lassabbak, rosszabb minőségű kamerákkal vannak ellátva, nem működnek rajta azok a dedikált alkalmazások, melyek csak az adott készülékre, készülékcsaládra lettek fejlesztve.

Arról nem is beszélve, hogy a kijelző minősége is árulkodó lehet, az akkumulátor sokkal gyengébb, továbbá a különböző tesztprogramok is pillanatok alatt megmutatják, hogy csak egy olcsó koppintásról van szó.

Ne dőljünk be a hasonló próbálkozásoknak, ha az eladó nem elég gyanús, nézzük meg alaposabban, mivel is van dolgunk, minden bizonnyal nem egy csúcskategóriás telefonnal!