promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Videón, ahogy egy magyar nő rommá töri a százmilliós autómatuzsálemet, kiderült, miért történt a baleset

Videón, ahogy egy magyar nő rommá töri a százmilliós autómatuzsálemet, kiderült, miért történt a baleset

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Autó & Motor
Kategória fejléc

Csak oda kellett volna figyelni a teljesen egyenes úton, joggal akadtak ki a Jaguarban ülők.

Továbbra is hatalmas probléma az Európai Unió útjain a mobilozás, erre láthattunk most egy újabb példát, ezúttal Ausztriában, ám magyar főszereplővel. A helyzet egyrészről szerencsés, mert senki nem sérült meg komolyabban, másrészt viszont túlzás nélkül elkeserítő, mivel egy olyan autócsoda veszett oda, amiből már biztosan nem készül több.

Hiába az EU teljes területére vonatkozó tiltás a sofőrök mobilozása kapcsán, még mindig ez az egyik vezető baleseti ok, hiszen teljesen elvonja a figyelmet, és esélye nincs időben reagálni a vezetőknek egy esetleges vészhelyzetre.

Ebben az esetben még csak gyors reakcióra sem lett volna szükség, elég ha egyenesben tartja az autót, hisz egy látszólag teljesen ártalmatlan útszakaszon sikerült lezúznia egy magyar hölgynek egy szuperritka Jaguar XK120-at.

Százmilliót ért az autómatuzsálem

A hozzávetőlegesen százmillió forintot érő veteránnal épp egy próbakörön voltak, a jövő nyári Mille Migliára készültek vele. A napokig tartó legendás túra ezer mérföldön keresztül vezet Olaszország legszebb tájain, ám minden bizonnyal 2025-ben az XK120 nem lesz ott az indulók között.

Láthatóan ugyanis alaposan összetört, a videóban pedig azt is hallhatjuk, amint számon kérik a nőt, hogy miért telefonált vezetés közben, mire csak annyit válaszolt, hogy éppen hívták. Habár az ütközés vélhetően nem nagy sebességnél történt, a kár így is jelentős, az alumíniumkarosszériás Jaguar ugyanakkor talán még menthető.

A biztosítónál viszont valószínűleg azóta is vakargatják a fejüket, hiszen óriási értéket képvisel a matuzsálem, amiből 1948 és 1954 között mindössze 12 ezer példány készült, és már akkoriban is igazi kuriózumnak számított.

A mutatós roadster a gyári végsebességéről kapta a nevét, a 120 mérföld/órás maximum nagyjából 193 km/órának felel meg, akkoriban ezzel a világ leggyorsabb sorozatgyártású autójának számított. A kétüléses XK120 lelke egy 3,4 literes, soros hathengeres motor, amit 160-tól egészen 223 lóerőig tudtak felpiszkálni.

Az alumínium váznak köszönhetően rendkívül könnyű súlyú Jaguar pazar menettulajdonságokkal rendelkezik, ezért nem csoda, hogy a mai napig áradoznak a vezethetőségéről és az autósportban is előszeretettel indultak vele különböző versenyeken, egyebek között az 1950-es Le Mans-i 24 óráson is rajthoz állították. 1953-ban pedig egy aerodinamikai szempontból alaposan átalakított változatával egészen bődületes, 277 km/órás sebességet futott Norman Dewis, a Jaguar tesztpilótája.