promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Beégett 800 lóerős hiperautójával a teniszcsillag, százmilliókat követelt vissza, földbe is állt a gyártó
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A mindig mosolygós Agassi cseppet sem volt vidám, amikor vendégei előtt robbant le a közel félmillió dolláros újdonsággal.

Mit csinál egy sztársportoló, ha jól megy neki, van egy hangárméretű garázsa és szereti a csillogó gépeket? Vesz egy rakás olyan autót, amit csak a kiváltságosok engedhetnek meg maguknak. Így megy ez évtizedek óta, és valószínűleg egy darabig még nem is fog változni. A gyártók kapkodnak a sztárokért, ám a történetnek nem mindig happy end a vége.

André Agassi már a 80-as években a teniszsport egyik legnagyobb reménységének számított, pályafutása során a világ összes pénzét megkereste kétszer. Gerald Wiegert autótervező pedig valószínűleg majd kiugrott a bőréből, amikor kiderült, hogy az ifjú amerikai sztár az ő autóját akarja a garázsában látni.

Óriási reklámértéke volt, hogy az évek óta fejlesztgetett, prototípus-státuszból alig kilépő, Lambókat megidéző Vector W8-asából a teniszező is rendelt egyet, aki persze lelkesen és türelmetlenül várta, hogy végre átvehesse a futurisztikus autót. A 800 lóerős, toldozgatott-foltozgatott, V8-as Chevy motorral szerelt különlegesség belül úgy nézett ki, mint egy vadászgép, és nem kevesebb, mint 455 ezer dollárt kóstált, ami óriási összegnek számított akkoriban – igazából most is.

Agassinak a lelkére kötötték, hogy bejáratós üzemben használja az autót, ám nem bírt magával, és az átvétel után rendezett magánpartiján alaposan meghajtották a Vectort, ami persze nem hálálta meg a kíméletlen bánásmódot. A hiperautó motorja, váltója, valamint elektronikája ott helyben megadta magát, a vendégei előtt felsült Agassi pedig természetesen azonnal visszakövetelte a kifizetett összeget.

Később kiderült, hogy a Vector leginkább látványosság volt, mintsem tartós és kiforrott konstrukció, 1992-re pedig be is csődöltek. Mindössze 17 példány készült el a W8-ból, és bár Wiegert még próbálkozott más modellekkel is a későbbiekben, a márka kétes hírneve miatt esélye sem volt újabb nagy dobásra.

És hogy melyik autóra fájt annyira a foga Agassinak? Íme, alighanem érthető, miért is akarta annyira meghajtani a Vectort.

Forrás: Autohistory

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás