promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ekkor jön a tűzforró levegő, 116 éves hőségrekord dőlhet meg az országban
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A vasárnapi csúcshőmérséklet csupán gyenge ízelítő volt abból, ami a jövő héten érkezik.

A vasárnap délutáni országszerte kellemes, nyári időt tapasztalva a legtöbben valószínűleg szó nélkül elfogadnák, ha szeptember végéig ilyen lenne az időjárás – természetesen pár áztató esős nappal tarkítva.

Ám mivel ez nem kívánságműsor, ezért jól élvezzük ki az előttünk álló rövid időszakot, hiszen hamarosan nagyon rákapcsol a nyár, ami egy ponton túl már nem kellemes, hanem inkább szenvedős lesz. 

Az esti órákban ebből még semmit nem észlelhetünk, 19-23 fokos, helyenként enyhén felhős, nyugati-délnyugati szellővel tarkított, tökéletes júniusi estével készülhetünk a hétfőre, ami még mindig a nyár barátságosabb arcát mutatja majd 27-32 fokkal, főleg a Dunántúlon futó záporokkal. Sem veszélyjelzés, sem front nem fenyeget, legfeljebb az egyre erősödő UV-ra kell figyelni, kellő védelem nélkül ne töltsünk túl sok időt a napon, mert könnyedén leégés lehet a vége!

Kedden aztán már – főleg az Alföldön – egyre erősebb kánikulával kell számolnunk, a 34 fokos maximumok azonban még mindig csak az előfutára lesz a szerdai 36 foknak, majd a csütörtök-pénteki 38 fokoknak. Utóbbi napokon csapadékra már egyáltalán nem is számíthatunk, felfrissülésre pedig talán majd csak a hét utolsó napjaiban lesz esély.

Így aztán könnyen előfordulhat, hogy június 20-án és 21-én is veszélybe kerülnek a napi melegrekordok. Június 20-án 1908-ban Nyíregyházán és Szerepen mérték a legmelegebbet, 37 fokot, 2013-ban Budapesten épp ennyit mértek, ám nem dőlt meg a rekord. Az egy nappal későbbi csúcsot Kaposváron mérték még 1917-ben, ám még a 38,2 celsius is veszélyben van az előrejelzéseket nézve.

Az abszolút országos melegrekord egyelőre nincs veszélyben, ez Kiskunhalason dőlt meg még 2007. július 20-án. Akkor 41,9 fokot mértek. A június havi melegrekord mindössze három éves, ekkor kereken 40 fokot mértek a Bács-Kiskun vármegyei Fülöpházán.

Forrás: Hungaromet

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás