promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Verebes István szívszorító vallomása az egész művészvilágot megrázta: hamarosan búcsúzhatunk a legendás színészóriástól
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

75 év van mögötte, úgy érzi vége.

Verebes István, a Jászai Mari-díjas színész és rendező, egy interjúban elárulta, hogy visszavonulását fontolgatja a színházi világból. A közelmúltban a Karinthy Színházban rendezett „Vonó Ignác” és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott „Macskajáték” című darabjai kapcsán beszélt arról, hogy ezek lehetnek az utolsó munkái.

Verebes István elmondta, hogy az elmúlt évtizedben már nem ő választotta a projekteket, hanem felajánlásokból dolgozott. Korábban, amikor még „hatalmon és divatban” volt, méltó darabokat ajánlottak neki, és jelentős sikereket ért el. Azonban az utóbbi időben csak elvétve kapott olyan lehetőségeket, amelyeket igazán kedvére valónak talált volna. Úgy érzi, hogy generációja már nem képvisel akkora érdeklődést, és a színházak sokasága miatt a legjobb rendezései is elvesznek a tömegben.

A „Macskajáték” című darabban különösen fontos számára az illúzió és a bizalom szerepe. Kiemelte, hogy a megelőlegezett bizalom ritkán talál viszonzásra, és ez a rendezési munkájában is központi kérdés. A darab díszleteit fia, Mihály tervezte, ami különleges élményt jelentett számára, hiszen hosszú idő után ismét együtt dolgozhattak.

Verebes István emellett kritikusan tekint a mai színházi világra és annak helyzetére. Úgy látja, hogy a magyar színházi élet és a Színház- és Filmművészeti Egyetem körüli problémák nem oldódtak meg, sőt, továbbra is fennállnak. A rendező szomorúan állapította meg, hogy a jövő nem túl biztató számára, és ez a kedvét is elvette a további munkától.

Összességében Verebes István a két említett darabot méltó lezárásnak tekinti pályafutása végéhez közeledve. A színházi világban eltöltött évtizedek alatt számtalan emlékezetes előadást rendezett és szerepelt bennük, melyek közül most a „Vonó Ignác” és a „Macskajáték” lehetnek az utolsó állomások.

forrás: Pepita

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás