promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Horrorpékségek vidéken: egy nap alatt megpenészesedő kenyér, aranyárban mért kifli miatt panaszkodnak

Horrorpékségek vidéken: egy nap alatt megpenészesedő kenyér, aranyárban mért kifli miatt panaszkodnak

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Sztorik & Olvasói levelek
Kategória fejléc
Promotions

Silány minőségű pékáruk drága pénzért, az olcsó és jó kenyér sok helyen már a múlté.

Az sajnos nem újdonság, hogy számos esetben egyre több pénzért egyre rosszabb terméket kapunk, legyen szó szinte bármiről, a leghétköznapibb dolgoktól az egészen drágákig. Persze mondhatjuk azt, hogy amit lehet, azt készítsük el magunk, és úgy legalább nem csalódunk, de nem mindenkinek van ideje ezekre és ha van is, nem biztos, hogy erre szeretné szánni.

Azt viszont mindenki joggal várhatná el, hogy a pénzéért olyasmit kapjon, ami tisztességes minőségű, pláne akkor, ha ételről van szó. Nem csoda, hogy egy olvasónk elkeseredett levelet írt, amiért nemrég szörnyű minőségű pékáruval szembesült:

„Ott tartunk, hogy most már szinte mindig magunknak készítjük a kenyeret. Régen nem így volt, imádtuk a friss kifli ízét, pár forintért finomat kaptunk, nem ipari hulladékot. A zsömle egy felfújt, morzsálódó valami, a normálisabb kifli darabjáért kétszáz forintot kell fizetni, egyszerűen vicc”

– írja a panaszos.

„Az még hagyján, hogy a covid idején az eladó csupasz kézzel fogdosta a veknit, miután az aprók között matatott. De az legalább ehetőbb kenyér volt. Amit most kaptunk ugyanott, az kritikán aluli. Előre van csomagolva, és szinte biztos, hogy a másnapos kenyereket is ugyanúgy eladják, hiszen múltkor egyetlen nap alatt megpenészesedett a szezámmagos kenyér. Mindezt 680 forintért”

– tette hozzá.

„Helyi kiskirályoké itt a legtöbb pékség. A szabályok nem vonatkoznak rájuk. Nincsenek kiírva az árak, van ahol évek óta nem lehet bankkártyával fizetni. Rá van firkálva egy papírfecnire, hogy a »terminál rossz«. Azt csinálnak, amit akarnak, ki tudja, mivel etetik az embereket. Az biztos, hogy nagyjából mindennek ugyanolyan íze van.”

Hogy a szabályok kikre és hogyan vonatkoznak, ahhoz azért a Nébihnek is van néhány szava, akik rendszeresen ellenőrzik a pékségeket, és bizony vannak olyanok, ahol nagyon súlyos problémákat fedeznek fel. Ezeket keményen megbüntetik, aminek időszakos, vagy akár végleges bezárás is lehet a vége.

Álljon itt példaként egy videó egy néhány évvel ezelőtt bezáratott csepeli pékségről, ahol áldatlan állapotok uralkodtak. Mint a leírásban szerepel:

„A jelentős élelmiszer-biztonsági problémák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a pékség tevékenységét, valamint csaknem 400 kg jelöletlen, nem nyomon követhető terméket vont ki a forgalomból. A szakemberek az utóellenőrzés során azzal szembesültek, hogy a felfüggesztett pékségben – gyakorlatilag változatlan körülmények közt – egy másik vállalkozás kezdte meg tevékenységét, így annak működését is megtiltották, az épületre pedig hatósági zár került.”