promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Valami történt pár órája a magyar-román határon, amire nehéz szavakat találni

Valami történt pár órája a magyar-román határon, amire nehéz szavakat találni

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Sztorik & Olvasói levelek
Kategória fejléc
Promotions

Már a határőr sem lepődik meg rajta, sokan járnak át praktikus okokból a szomszédba.

Az elmúlt években teljesen elszabadultak az árak a hazai üzletekben, amit főleg az élelmiszereken éreznek meg az emberek. Ám az infláció gyakorlatilag mindent érintett, a fizetések viszont nem nőnek olyan ütemben, hogy utolérjék a vágtázó árakat. Mit tesznek ilyenkor az élelmes magyarok? Megnézik, hogy melyik országba érdemes átutazni.

Ez persze nem mindenki számára opció, ám akik megtehetik, azok élnek a lehetőséggel, hiszen például Romániában egy tankolási különbözeten visszahozhatjuk az utazási költségeket, a boltokban pedig dúl a bevásárlóturizmus, mint ahogy arról egy Reddites beszámolóban is szó esik:

„Pár órája jöttem át a magyar-román határon, a magyar határőr úgy köszönt el tőlünk, hogy »kellemes vásárlást«. Nevettünk egyet rajta, de azért ez nagyon szomorú és elgondolkodtató egyben. U. I. vásárolni jöttünk”

– áll a posztban.

Nem ők voltak az egyetlenek, akik hasonló történetekről számoltak be, a határ menti vidékeken élők közül sokan átjárnak vásárolni a szomszédos országokba. Ám ennél is meglepőbb, hogy még Németországból is hozzák haza a magyarok a különböző termékeket a kedvezőbb ár és a jobb minőség miatt:

„Nyáron voltunk Szerbiában, a hazaihoz képest sokkal nagyobb a választék tejtermékekből, jobb a gyümölcs / zöldség íze, olcsóbb is mint itthon. A szabadkai piacon amúgy röhögött egy bácsi, hogy a magyarok átmennek oda, hogy visszavásárolják a saját termékeiket. Például a Pick szalámit, ami úgy olcsóbb Szerbiában az eltérő ÁFA miatt, hogy aznap reggel Magyarországon szerzi be az eladó”

– írta az egyik hozzászóló.

„Ami még durvább, anyum Németországban lakik és a héten itthon voltak, és még ők is el voltak ájulva, hogy Németországban a termékek nagy része olcsóbb és/vagy jobb minőségű. Mindenre igaz, bútor, drogéria élelmiszer stb”

– tette hozzá egy másik kommentelő.

Persze Európa többi országában is problémát okozott az infláció, és más országokban sem ritka, hogy a határ közelében élők „átviszik a pénzüket” a szomszédba, ami az állam szempontjából a lehető legrosszabb hír, hiszen az a pénz gyakorlatilag „kivándorol” az országból.

Nálunk ez különösen nagy probléma, hiszen az elmúlt két évben stagnál a kiskereskedelmi forgalom, ami gazdasági szempontból minden, csak nem ideális jelenség.