promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aggasztó hírek érkeztek a magyar boltokból, ez minden vásárlót érint
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagymértékben csökkent a boltok forgalma a rekorder magyar infláció miatt.

A KSH legfrissebb, szeptemberre vonatkozó adatai szerint rendkívül kijózanító a hazai kisboltok helyzete. A friss elemzés szerint ugyanis egy év alatt nem kevesebb, mint 7,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.  Az adat egyébként nem annyira meglepő, ha a még mindig uniós rekorder hazai inflációra és a zsinórban 10 hónapja csökkenő reálbérekre gondolunk.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a következőképp csökkent az értékesítés volumene:

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,3 százalékkal,
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,9 százalékkal zsugorodott.
  • 2023. január–szeptemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9,3 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. 
  • Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,6 százalékkal nőtt. A többi szegmensben azonban visszaesést láthatunk: a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,9, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 14, a használtcikk- és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 16-16, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 19 százalékkal kisebb lett az eladások volumene.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,6 százalékkal részesedő csomagküldő- és internetes kiskereskedelem volumene lényegében nem változott.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 6,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal esett vissza az értékesítés volumene.

Ami a mai adatban kedvezőtlen, az az, hogy havi alapon stagnált a forgalom, azaz az érdemi növekedés még mindig nem tudott beindulni, az infláció lassulása egyelőre csak a stagnáláshoz volt elegendő

– mondta az Index kérdésére Regős Gábor, a Makronóm intézet vezető elemzője.

A szakértő szerint a kedvezőtlen gazdasági teljesítmény továbbra is az alacsony belső kereslethez kötődik. A belső kereslet visszatéréséhez szükséges a háztartások jövedelmi helyzetének jelentős javulása, ami a januári béremelésekkel érkezhet el, azaz a kiskereskedelmi forgalom is ekkortól (legkedvezőbb esetben decembertől) kezdhet bővülni éves alapon. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás